Reţetă simplă, cu fasole. Iahnie cu afumătură

Iarna pare să nu se dea dusă aşa repede. Dacă îţi este dor de preparatele tipice anotimpului rece, îţi lăsăm o reţetă clasică, delicioasă de iahnie de fasole cu afumătură!

image

Iahnia cu afumătură este un preparat tradiţional pe care îl poţi face oricât ai poftă de o mâncare reconfortantă şi săţioasă. Aroma bogată de afumătură dă preparatului savoare şi-l face ideal pentru mesele în familie, dar și pentru petreceri cu prietenii. Conţine ingrediente reconfortante, pe gustul multora.

Fasolea este un aliment excelent care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Această leguminoasă conţine cantităţi importante de fibre şi proteine. O jumătate de cană de fasole neagră conţine opt grame de proteine şi opt grame de fibre, în timp ce fasolea albă are şase grame de fibre. Mai mult, este o sursă bună de fier şi de vitamine, care prelungeşte starea de saţietate, reduce riscuril de boli cardiace şi normalizează nivelul de colesterol.

Ingrediente pentru trei porţii 

1 kg fasole uscată 

600 g coaste afumate 

2 cepe 

20 g pastă de tomate 

300 ml suc de roșii 

50 ml ulei 

cimbru 

sare 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Mâncare de fasole cu carne

Cum să faci iahnie de fasole

Speli fasolea și o lași la înmuiat peste noapte. A doua zi o speli și îi dai un clocot. Scurgi apa și o pui din nou la fiert în apă cu sare. Adaugi o ceapă tocată și coastele afumate, tocate, și lași totul să fiarbă până se înmoaie carnea și fasolea, apoi dai deoparte. 

Încingi uleiul în tigaie și rumenești coastele fierte. Le scoți și pui în loc ceapa rămasă tocată, apoi o lași până devine sticloasă.

Vezi și: O femeie de 115 ani deține secretul longevității: fasolea

Adaugi fasolea, sucul de roșii în care ai dizolvat pasta de tomate, condimentezi cu sare, piper și cimbru, după gust, și torni zeama în care au fiert cât să le acoperi. Pui un capac și lași să fiarbă, la foc mediu, până se leagă sosul. Servești fasolea cu coastele rumenite. 

FOTO: Shutterstock