Flori care dau parfum deserturilor

1 82075 original jpg jpeg

Le admirăm pentru frumuseţea lor - însă unele flori sunt la fel de plăcute şi papilelor gustative. Folosite pentru aroma lor inedită, dau fineţe deserturilor şi creează decoraţiuni de efect pentru mesele festive. Data viitoare când le întâlneşti în grădini, îţi vor lăsa gura apă...

Trandafirii, buni pentru dulceţuri

Gingaşi şi rafinaţi, trandafirii au furat multe inimi. Se spune chiar că spinii lor au apărut datorită faptului că celebrul Cupidon a îndreptat din greşeală o săgeată spre o grădină în care se unduiau cu delicateţe. Aceştia pot fi folosiţi însă şi la prepararea unor deserturi delicioase, precum dulceaţă, sirop sau şerbet. Nu toţi trandafirii se pretează însă acestor delicatese culinare, doar anumite soiuri pot fi utilizate în bucătărie - de exemplu, trandafirul Rosa Damascena sau Trandafirul din Damasc. Din florile unei tufe cu trandafiri se pot obţine în jur de 1,5 kg de dulceaţă. Tot din petalele lui se poate pregăti şi un ceai aromat, bun pentru sănătate. Şi Trandafirul Rose de Rescht, despre care se spune că a fost descoperit în Persia, poate fi folosit în dulceţuri. Are un parfum deosebit şi înfloreşte pe tot parcursul anului, până la instalarea sezonului rece.

Lavanda, ideală în prăjituri şi fursecuri

Cu un parfum inedit, lavanda poate fi ingredientul secret din deserturile tale. De la această plantă aromată sunt bune atât florile şi frunzele proaspete, cât şi bobocii şi crenguţele. Oferă prăjiturilor un gust dulceag, cu note florale şi citrice. În cazul lavandei uscate, nu trebuie să foloseşti o cantitate prea mare, pentru că desertul poate să devină amar. Lavanda se potriveşte de minune în combinaţie cu frişca şi cu ciocolata, dar şi cu fructele de pădure în gemuri, umpluturi şi diverse sosuri. Dă o aromă specială îngheţatei sau cheesecake-urilor. Asigură-te întotdeauna că nu este mucegăită şi că are o culoare plăcută de mov spre lila sau albastru. Lavanda uscată trebuie ferită de umezeală, căldură şi lumină.

Liliacul parfumează cremele cu lapte

Originar din sud-estul Europei, înfloreşte în lunile mai şi iunie, răspândind un parfum îmbietor în parcuri şi grădini. Florile de liliac au un colorit diferit, de la mov la roz sau alb, iar aroma lor variază de la plantă la plantă. Poate fi folosit în aluaturi pentru fursecuri şi gogoşi sau poate fi lăsat la macerat în lapte, pentru obţinerea unor creme delicioase de torturi. Lăsate la macerat în alcool, florile de liliac dau un lichior aromat. Glazurate cu puţină apă şi zahăr, florile sunt bune şi pentru a decora plăcintele şi prăjiturile. Atenţie însă dacă eşti alergică!

Salcâmul dă aromă clătitelor

Florile de salcâm parfumează inedit aluatul pentru clătite sau gogoşi, transformându-le într-un desert delicios. Trece-le rapid printr-un jet de apă rece şi lasă-le să se zvânte bine înainte de a le folosi în reţete. Ciorchinele întreg de flori se poate da prin aluat aromat cu coajă rasă de lămâie şi se prăjeşte apoi în ulei încins. Tot din această plantă se face şi sirop sau dulceaţă. Din flori se face şi o infuzie bună în tulburările digestive. E bine să ştii că mierea de salcâm se zahariseşte mai greu, are o textură fină şi un gust delicat.

Violetele glazurează torturile

Violeta de grădină (Viola odorata) poate fi folosită în numeroase preparate delicioase, de la siropuri şi lichioruri la prăjituri rafinate. Oferă blaturilor de tort şi cremelor o culoare deosebită de mov spre albastru, putând fi folosite şi în diverse glazuri şi jeleuri pentru decor. Cristalizate cu zahăr, florile se transform în mici bijuterii elegante, perfecte pentru asezonarea duliciurilor. Au un gust dulceag şi parfumat, iar vara pot fi combinate cu apă rece, pentru prepararea unor cuburi de gheaţă aromate. Şi frunzele sunt comestibile, şi pot fi folosite în salate. Se prepară şi un extract dub flori de violete, destinat uzului culinar – însă este extrem de scump.

Ştiai că…

…un gram de ulei de trandafir este mai valoros decât un gram de aur? Asta pentru că minunatele flori sunt extrem de preţioase, iar pentru un singur kilogram de ulei sunt necesare 4 tone de petale.