La Mulţi Ani, MIAU! Astăzi este Ziua Internaţională a Pisicii

1 shutterstock 1782707681 jpg jpeg

Astăzi, fiecare pisică din lume trebuie tratată cu un meniu special, poate cu o nouă cutie de carton şi multă admiraţie, desigur! Nu de alta, dar este ziua lor!

Ca în fiecare an, pe 8 august se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pisicii. Iniţiativa aparţine Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW), o organizaţie globală non-profit pentru protecţia animalelor.

IFAW şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.

Domesticită acum 4.000 de ani, egiptenii au fost primii care au transformat pisicile în animale de companie. De altfel, pe vremea faraonilor, pisica era considerată o zeitate. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.

De-a lungul timpului, pisica a avut şi de suferit, unele naţii considerând-o "slujitoarea diavolului". De altfel, legendarele "nouă vieţi" ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc.

Graţioase, frumoase, amuzante şi independente, pisicile au cucerit inimile şi casele oamenilor de pretutindeni. În anumite ţări se consideră că pisica aduce noroc şi, ca atare, una sau două pisici sunt adesea oferite drept cadou de nuntă pentru a aduce bogăţie şi prosperitate noului cuplu căsătorit, arată Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens”.