Alintul suprem: de ce le place pisicilor să fie mângâiate

1 shutterstock 1007357458 jpg jpeg

Nu numai nouă, oamenilor, ne place să fim mângâiaţi. În lumea animalelor, atingerea afectuasă a pielii este foarte apreciată de majoritatea speciilor. Câinii adoră să fie mângâiaţi, porcilor le place să fie scărpinaţi şi chiar şi mieii "stau" să fie puţin masaţi. Când vine vorba, însă, de a-şi arăta plăcerea de a fi mângâiate, pisicile par a fi campioane. De multe ori, câteva atingeri sub bărbie sunt de ajuns pentru a le face să toarcă.

Diverse studii internaţionale au arătat ceea ce îngrijitorii de animale ştiau deja: interacţiunea cu o pisică sau cu o vieţuitoare de care eşti ataşată, reduce stresul, durerea şi ameliorează stările de depresie sau de anxietate. Întrebarea pe care unii cercetători de specialitate şi-au pus-o, însă, este dacă şi pisicile împart acest sentiment de bine. După ce au petrecut luni de zile observând diverse pisici, concluzia lor a fost că „da“, majoritatea speciilor de pisici au nevoie de atingerea oamenilor în care au încredere. Dar nu oricum şi oricând.

O toaletă cu ... alint

Felinele domestice consideră, adesea, mângâierea ca făcând parte din toaleta lor zilnică. Tocmai de aceea două pisici îşi pot declara afecţiune şi prietenie spălându-se una pe alta. Asta nu înseamnă, însă, că pisica ta se aşteaptă şi de la tine să-i lingi blăniţa. Dar toarce de fericire atunci când o mângâi, în special în zona capului, căci crede că o ajuţi să-şi facă toaleta. Cu atât mai mult cu cât ele ajung cu greu sau chiar deloc să se cureţe în anumite zone, cum ar fi creştetul capului sau sub bărbie.

Deci, când le oferim o mângâiere uşoară pe cap, pe obraji sau pe bărbie, le amintim de momentele plăcute în care ele îşi „spală“ zona feţei cu lăbuţa. Iar acest lucru le relaxează foarte mult. În plus, atingerile călduroase îi amintesc pisicii de cele ale mamei, de pe vremea când era doar un pui ce făcea cunoştinţă cu lumea înconjurătoare doar prin simţul tactil.

Mâna ta, teritoriul ei

Felinele domestice, ca şi cele sălbatice, au nişte glande de miros, a căror secreţie este unică fiecărui animal. Pisicile se folosesc de aceste glande pentru a marca teritorii, obiecte şi chiar membrii familiei, dintr-un puternic instinct de proprietate. Cum glandele olfactive se află în zona capului – pe frunte, pe obraji şi pe bărbie  – mângâierea unei pisici pe cap înseamnă că tocmai ai devenit „teritoriul“ ei. Iar acest lucru o face extrem de fericită.

De altfel, atunci când ea singură se freacă de tine, de diverse lucruri din casă sau de alte animale, pisica îşi răspândeşte mirosul. Această modalitate de marcare a teritoriului are şi un efect calmant asupra pisicii. Pe de altă parte, când ea singură îşi freacă obrajii sau bărbia de tine, este şi o declaraţie de iubire.