O casă în „orașul fantomelor” costă sub 6.000 de euro! Te-ar tenta?

Patru case din „orașul fantomelor”, care are vedere la mare și-a fost cât se poate de prosper în trecut, au fost scoase la licitație la prețul de numai 5.800 euro fiecare. Există doritori?

image

Horden, din County Durham, a fost un sătuc prosper de minieri, care formau o comunitate minunată. Însă localitatea de mici dimensiuni a suferit o lovitură cruntă în momentul în care s-a închis mina de cărbuni în 1987.

Patru case au fost recent scoase la vânzare pe Rightmove, iar licitația a început la prețul de 5.000 de lire sterline, adică nici 6.000 de euro. Iar una dintre aceste case are o terasă care se întinde pe lungimea a trei dormitoare. Altă casă are două dormitoare și o curte în spate și este localizată pe Seventh Street chiar lângă un parc și o biserică.

Cele mai multe case din acest sat sunt părăsite, reflectând din plin declinul pe care l-a cunoscut localitatea la scurt timp după închiderea minei. Astfel, de la o populație de 15.000 de oameni, în 1951, s-a ajuns la 6.807 în 2021.

Ceea ce trebuie să înțelegem noi este că acest preț de 5.800 de euro pe casă reflectă mai puțin de 2% din costul unei case obișnuite în Marea Britanie. Orice casă cu două dormitoare din Marea Britanie este evaluată la peste 255.000 de lire sterline.

Sătucul Horden s-a dezvoltat în jurul minei de cărbune care asigura servicii stabile oamenilor din zonă. Mina s-a deschis în 1904, iar, până în 1964, satul avea propriile săli de cinema, terenuri de sport și o alee de bowling.

„Patru mii de oameni munceau la mina de cărbune, locuiau aici cu familiile lor”, spune YouTuber-ul David Burnip, care prezintă pe canalul său, Wandering Turnip, cele mai ieftine case din Marea Britanie.

„Acum totul arată apocaliptic… nici nu-mi pot imagina pe cineva care să-și mai dorescă să locuiască aici. Să fii înconjurat de toate aceste ruine de clădiri trebuie să fie foarte deprimant și înfricoșător noaptea”, a continuat acesta. Sunt și fantome pe-acolo? N-ar fi exclus!

Atmosfera descrisă de starul de pe YouTube este cât se poate de apăsătoare, lucru pe care chiar și autoritățile încearcă să-l schimbe. În principiu, i se spune „orașul fantomelor” pentru că nu mai locuiește nimeni acolo, însă nu s-a plâns totuși nimeni că ar fi bântuit pe-colo.

Primăria a pictat uși și ferestre false pe unele case goale, ca să ai impresia că locuiește cineva, totuși, acolo. Nu e așa. Nimeni nu-și mai dorește o locuință într-o localitate abandonată, unde doar fantomele or mai bântui…

Foto - Shutterstock