Revoluția printării 3D – de la copii nenăscuți la arme pentru criminali

Considerată, la un moment dat, tehnologia viitorului, acum printul 3D este la mare căutare. Cu ajutorul lui se creează noi fetuși, arme de luptă și chiar case de locuit!

image

Cum funcționează printarea 3D? Sistemul folosește design-ul dintr-un calculator pentru a crea obiecte tridimensionale pur și simplu prin a așeza materiale unul peste altul până la forma finală.

Imprimantele 3D își au începutul în urmă cu câteva decenii bune. Primul astfel de dispozitiv a fost creat în 1981 și-a fost folosit pentru a se crea mici figurine și modele pentru realizarea de alte produse. Între timp, avem de-a face cu o adevărată revoluție, imprimantele 3D fiind utilizate în industria medicală, pe care a și revoluționat-o nu de altfel. Au fost printate inimi, piele și chiar urechi în numai câteva ore, eliminând astfel nevoia unui donator de organe.

Anumite companii au mers chiar mai departe creând replici ale unor fetuși, folosindu-se de imaginile realizate în timpul ecografiilor. La ce ar putea folosi un fetus 3D? Le oferă viitorilor părinți posibilitatea de a-și ține copilul în brațe chiar dinainte de-a se naște! Uluitor, nu-i așa?

Mâncărurile și casele 3D câștigă și ele tot mai multă popularitate. Cercetătorii pot printa carne fără să mai fie nevoie să fie omorât vreun animal. Iar casele 3D se pot construi în numai câteva zile, nu în ani, cât ne-ar lua nouă în mod normal.  

image

Anumite materiale sunt transformate în „toner”, pe care imprimanta îl așează, strat cu strat, pentru a realiza produsul final, care este bazat pe un model ales de om și băgat în calculator. Cum spuneam, tehnologia a prins avânt abia recent pentru că astfel de imprimante au devenit mai accesibile.

Sistemul lor de operare s-a simplificat mult, în plus prețul unei imprimante 3D a scăzut, în ultimii ani, la 300 de dolari chiar. Cu alte cuvinte, aproape oricine poate deține și folosi o imprimantă 3D.

Fetușii 3D le oferă viitorilor părinți o imagine detaliată a copilului lor nenăscut, dar, în același timp, pot fi folosiți pentru a depista eventuale anomalii. Compania denumită Embryo 3D realizează așa ceva, în timp ce designerul brazilian Jorge Lopes creează fetuși 3D pentru cuplurile de orbi, pentru ca aceștia să poată vedea cum arată copilul lor, având în vedere că nu pot admira imaginile din ecografiile din timpul sarcinii.

Un efect nedorit al popularității crescânde a imprimantelor 3D este confecționarea de arme mortale. Prima armă 3D a fost realizată în mai 2013 și a costat 8.000 de dolari pentru a fi făcută și avea puterea de-a penetra carnea umană și scalpul uman.

În SUA, este legal să printezi arme, însă acest lucru nu e privit cu ochi buni de toată lumea. În martie 2023, un bărbat de 30 de ani a fost arestat pentru posesie de droguri, dar și pentru crearea de arme 3D acasă la el fără să aibă permis.

image

Tot în martie 2023, inginerii de la Universitatea Columbia au printat primul cheesecake 3D din lume. Tehnologia a realizat desertul prin așezarea pe strat a șapte „cernele” comestibile, care au format o formă de triunghi delicioasă. Ciocolata e materialul optim de folosit pentru deserturile 3D, pentru că poate fi topit, așezat pe straturi și întărit.

„Prima casă construită de roboți” din America a fost scoasă la vânzare cu 300.000 de dolari, în New York, în 2021. A fost finisată în 80 de ore folosind o imprimantă 3D imensă. Casa din Long Island are trei dormitoare realizate din beton, două băi și un garaj.

Foto - Shutterstock