Secretul chinezesc al longevităţii

1 76982 original jpg jpeg

În China prin viaţă lungă se înţelege nu a trăi mai mult, ci a trăi mai bine. Chinezii cred că au găsit secretul tinereţii veşnice doar cei care duc un trai senin, în armonie cu lumea din jur. Iar ceaiul este considerat elixirul longevităţii.

Boli care se lecuiesc cu ceai

Obţinut din frunzele arbustului Camellia sinensis, ceaiul este ţinut la mare preţ în tradiţiile asiatice. Aduce o mulţime de beneficii:-favorizează digestia, în special a grăsimilor şi a cărnurilor-dizolvă mucozităţile care, conform medicinei tradiţionale chinezeşti, provoacă obezitate. -are efect duretic -opreşte diareea-atenuează efectele negative ale alcoolului şi a altor toxine -are un efect excelent de hidratare -echilibrează tensiunea arterială, previne apariţia maladiilor cardiovasculare. - stimulează atenţia, concentraţia, memoria.

Tipuri de ceai şi virtuţi medicinale

În funcţie de gradul lor de fermentare, frunzele arbustului Camellia sinensis se clasifică în ceai verde nefermentat, ceai oolong semifermentat, ceai negru fermentat. Ceaiul alb, cel mai rar şi mai scump, se obţine din frunzele tinere, recoltate împreună cu mugurii. Ceaiul indicat într-o paletă largă de afecţiuni este cel verde. Cele mai multe virtuţi medicinale le are ceaiul alb Bai Hao Yin Zhen, „acul de argint“. Ceaiul negru este un leac excelent pentru scăderea colesterolului şi în lupta cu excesul ponderal. În combinaţie cu ghimbir uscat, luptă contra stărilor de greaţă şi ameţeală.

Mod tradiţional de preparare

Foloseşte un ceainic din ceramică, din inox – în niciun caz din fier sau aluminiu. Pune la fiert puţină apă, cât mai pură – plată sau de izvor. Clăteşte, aruncă această primă apă. Adaugă apoi în ceainic atâta ceai cât poţi cuprinde între degetul mare şi celelalte 4 degete de la o mână, cât mai întinse. Înmulţeşte această cantitate cu numărul de persoane care vor servi băutura. Toarnă apă clocotită, fiartă separat, în cantitatea dorită. Pune capacul, lasă la infuzat.

Infuzie în trei feluri

În mod tradiţional, frunzele de ceai se folosesc de 3 ori:

1. La 2-3 minute după prima infuzare, ceaiul e uşor parfumat. Foloseşte lichidul şi lasă frunzele pe fundul ceainicului.

2. Varsă din nou apă clocotită peste frunzele rămase. Lasă la infuzat câteva minute şi serveşte. Chinezii cred că această a doua infuzie relevă adevăratul gust al frunzelor de ceai.

3. Repetă infuzarea a treia oară: gustul şi aroma devin mai puternice, cu note acre şi amărui. Aceast ultim lichid este cel care posedă cele mai multe virtuţi medicinale.

Atenţie!

Ceaiul nu este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării, în caz de constipaţie cronică, de ulcer gastric şi duodenal. Cercetările moderne mai arată că ceaiul în exces scade absorbţia fierului şi frânează asimilarea anumitor proteine sau substanţe medicamentoase. De aceea, se recomandă să fie băut între mese şi să nu fie luat împreună cu medicamente.