Sfaturi pentru îngrijirea carasului auriu
Cum ar fi să prinzi peştişorul de aur şi acesta să-ţi îndeplinească trei dorinţe? Bineînţeles că puterile sale ţin de domeniul basmelor, dar asta nu te împiedică să ai în casă un acvariu cu propriul tău caras auriu, mai ales că frumuseţea lui nu poate fi trecută cu vederea.
Carasul auriu,cunoscut şi sub denumirea de peştişorul de aur,este unul dintre cei mai răspândiţi peşti ornamentali. Pe măsură ce creşte,atât în dimensiuni,cât şi în vârstă,reuşeşte să trăiască în captivitate mai bine de 10 ani. Acesta nu are nevoie de îngrijiri speciale,fiind uşor de întreţinut.
Are nevoie de mult spaţiu
Dacă te-ai hotărât să-ţi cumperi un peştişor de aur,nu-l pune într-un bol. Acesta nu stă într-un vas mic de sticlă,aşa cum am văzut în desene animate sau în vechile filme de la Hollywood,ci într-un acvariu mare,bine ventilat şi îngrijit.
Pentru a creşte,caraşii aurii au nevoie de un recipient de 40-50 de litri. Pe măsură ce se dezvoltă,trebuie să le oferi un acvariu din ce în ce mai mare. Poţi să-l ornezi cu roci foarte mari şi plante decorative.
Ai grijă ca temperatura apei din acvariu să fie între 18-21 de grade Celsius. Menţinerea căldurii se face utilizând o lampă fluorescentă. Ţine-o aprinsă cel puţin zece ore pe zi. Chiar dacă peştişorii de aur îşi oxigenează singuri apa,acvariul tău trebuie să aibă şi o pompă de oxigen. Este indicat să foloseşti un substrat de nisip fin,deoarece carasul are obiceiul să caute hrana prin nisip. Dacă utilizezi pietriş,riscă să se rănească.
Citeşte şi:
VIDEO Flori toxice pentru copii şi animale
Hrăneşte-l cu măsură
Pentru a se dezvolta,peştişorul de aur trebuie să mănânce de cel puţin două ori pe zi. Este bine să-i dai porţii egale de hrană,pentru ca în acvariu să nu rămână resturi. Acestea pot murdări şi contamina apa cu alge şi bacterii. Carasul auriu este omnivor,adică mănâncă atât carne,cât şi vegetale. Dă-i hrană specială pentru caraşi,iar,din când în când,încântă-l cu bobiţe de mazăre fierte şi descojite.
Păstrează-i acvariul curat
Un filtru te va ajuta să elimini impurităţile din apă. În acest caz nu trebuie decât să schimbi săptămânal jumătate din cantitatea de apă din acvariu. Dacă vrei s-o înlocuieşti pe toată,asigură-te că ai la îndemână un alt recipient în care să muţi peştele. Înainte de a-l reumple,fierbe apa de la robinet şi las-o peste noapte la decantat. Astfel se elimină clorul şi alte substanţe nocive.
Poate să-şi schimbe culoarea
Un lucru interesant la peştişorul auriu este că,în timp,poate să-şi schimbe culoarea,devenind gri în condiţiile unei lumini insuficiente. Aşadar,asigură-te că acvariul are parte de lumină dacă nu vrei ca micul necuvântător să capete o altă culoare.
Pont:Curăţă accesoriile şi acvariului cu apă fierbinte cu sare.