Simpatiile si antipatiile plantelor

1 74125 original jpg jpeg

Ţi se întâmplă uneori să respingi compania unor persoane doar pentru că nu îţi plac? Chiar dacă pare greu de crezut şi plantele trec prin experienţe asemănătoare. Din păcate, ele nu se pot îndepărta singure de suratele lor antipatice, dar tu poţi interveni ca să le fie bine.

Este foarte probabil să fi pierdut şi tu o plantă de apartament sau să fi privit cum se usucă în vază florile primite de ziua ta. Pentru a înţelege simpatiile şi antipatiile florilor tale,poţi miza pe ajutorul unei ştiinţe apărute cu mai bine de 50 de ani în urmă, alelopatia, care cercetează felul în care plantele se influenţează reciproc. Iată de ce anume trebuie să ţii cont data viitoare când îţi aranjezi florile în balcon sau într-o vază:

- lăcrămioarele sunt plante singuratice şi nu se înţeleg cu celelalte flori, deci e mai bine să le aşezi deoparte în vazele lor

- violetele şi narcisele nu pot suporta liliacul

- narcisele şi liliacul au totuşi ceva în comun: nu acceptă lalelele în apropierea lor

- lalelele nu vor fi niciodată încântate de o alăturare cu floarea de nu-mă-uita

- trandafirii nu suportă rezeda şi garoafele

- macii trebuie lăsaţi singuri, altfel, celelalte flori se vor usca

- mimoza pudica se simte mai bine în singurătate, dar, pentru că adoră căldura, nu este exclusă cultivarea ei într-un terariu, alături de plante carnivore sau de orhideePentru binele suratelor lor, plantele carnivore cum sunt Cefalotus, Prinde-muşte, numită şi Dionaea, Nepentes sau Saracenia este de preferat să fie aranjate într-un colţ separat. Ele se hrănesc cu insecte din cauza solului acid şi lipsit de elemente nutritive şi elimină substanţe chimice care afectează plantele din vecinătate. Este indicat să procedezi la fel în cazul cactuşilor,care trebuie scoşi pe terasă din luna mai,în timp ce orhideea, Neoregelia, Passiflora sau Violeta de cameră sunt în floare.

Simpatii sănătoase

Există şi plante care se simpatizează. De pildă, trandafirii sunt partenerii perfecţi pentru vanilia sălbatică, numită şi Heliotropium, Calibrachoa, Verbena. Dacă vrei să intensifici parfumul trandafirilor, alătură-le arpagic, usturoi sau oricare altă plantă din specia Allium. Plantele însoţitoare ajută la o bună creştere a partenerelor lor şi se protejează unele pe altele de factorii externi care le pot afecta. De exemplu, lavanda apără trandafirii de păduchi. Prin urmare,nu va mai fi nevoie să foloseşti substanţe chimice care să alunge paraziţii sau insectele.



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg