Ce boli se pot ascunde în spatele coșmarurilor. Nu-ți neglija visele urâte!

Dacă ai coșmaruri în mod frecvent și nu îți dai seama de ce apar, un medic te-ar putea ajuta să descoperi care este cauza. Pentru început, iată ce spun studiile!  

image

De regulă, visele urâte pot fi cauzate de anxietate, de situațiile stresante sau de unele medicamente. De-a lungul vieții, fiecare experimentează astfel de vise, însă când apar în mod frecvent, acestea pot indica anumite boli. Cel puțin, asta susțin cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, care au descoperit că există o legătură între Parkinson, demență și visele înfricoșătoare.  

Citește și: Totul despre coșmaruri și cum le eviți în timpul somnului 

Datele celui mai recent studiu 

Studiul, publicat în „eClinicalMedicine‟, a fost realizat în perioada 2010-2022 și a analizat peste 3.800 de bărbați, în vârstă. Până la finalul studiului, au fost înregistrate 91 de cazuri de boală Parkinson. Potrivit datelor, participanții care au experimentat în mod frecvent vise urâte au avut de 2 ori mai multe șanse să dezvolte Parkinson decât cei care nu au făcut-o. 

„Coșmarurile pot fi semne ale bolii Parkinson, din cauza scăderii producției de dopamină sau din cauza creșterii tulburării de comportament în timpul somnului de tip REM‟, a declarat specialistul în somnologie, Isabella Gordan, pentru „Best Life‟. 

Ce spune o altă cercetare 

De asemenea, o altă cercetare, publicată în luna octombrie a anului 2022 tot în „eClinicalMedicine‟, a descoperit că există o legătură între coșmaruri și demență. 

„Am descoperit că persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani), care au avut coșmaruri în fiecare săptămână, au avut de 4 ori mai multe șanse să experimenteze declin cognitiv în următorul deceniu, în timp ce participanții mai în vârstă (vârste de peste 79 de ani) au avut de 2 ori mai multe șanse să fie diagnosticați cu demență‟, a spus autorul studiului, Abidemi Otaiku, citat de „Best Life‟. 

„Legătura dintre coșmaruri și demență ar fi dată de memorie și de viteza de procesare a informațiilor‟, punctează  Isabella Gordan. 

Vezi și: Ce alimente îți dai coșmaruri? Evită-le înainte de culcare! 

Care sunt soluțiile? 

Desigur, visele urâte nu sunt întotdeauna semne ale unei probleme de sănătate. Totuși, dacă experimentezi în mod regulat vise urâte sau dacă numărul coșmarurilor pe care le ai începe să crească, ca să te simți în siguranță, Isabella Gordan spune că este important să discuți cu medicul tău. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg