Ce include revizia periodică a mașinii și când ar trebui să o faci

Dacă ești adeptul sau adepta mașinii pentru transportul de zi cu zi, atunci este recomandat să acorzi atenție perioadelor necesare pentru reviziile tehnice.

image

Conform specialiștilor auto, o asemenea revizie se face atunci când depășești 10.000 de kilometri de la ultima verificare sau la un an, în funcție de cât timp îți petreci cu mașina. 

Descoperă în rândurile următoare câteva informații despre ce presupune o asemenea revizie ca să te asiguri că autoturismul tău se află în parametri.

Ce piese trebuie să schimbi la mașină atunci când faci revizia periodică

Filtrele sunt primele care trebuie înlocuite

Revizia tehnică a mașinii presupune o verificare a accesoriilor de bază fără de care aceasta nu ar funcționa corect. Filtrele de aer, polen, habitaclu și benzină sunt primele care sunt înlocuite de către un mecanic auto. 

Cum acestea devin încărcate cu timpul, vei descoperi că mașina are nevoie de schimbarea acestora, fie într-un an de la ultima verificare, fie după parcurgea a 10.000 de kilometri.

Plăcuțele de frână vor fi verificate

Un alt aspect ce intră în atenția unui mecanic auto însărcinat cu revizia tehnică a autoturismului este verificarea plăcuțelor de frână. Acestea fac parte din întregul sistem de frânare al mașinii, iar dacă uzura își face apariția, atunci este clar că trebuie înlocuite. 

Testarea mașinii în atelierul auto este importantă și face parte din procesul de revizie a acesteia, iar mecanicul îți va spune dacă plăcuțele respective s-au subțiat și trebuie schimbate. Siguranța pe șosele este oferită și de acest sistem de frânare care trebuie verificat periodic.

Schimbul de ulei

Întreținerea unui autovehicul presupune și schimbarea uleiului de motor la momentul reviziei tehnice periodice. Fabricantii de astfel de produse recomandă ca schimbarea uleiului să se facă la 10.000 sau 15.000 de kilometri parcurși, pentru a avea siguranța că motorul nu este suprasolicitat în caz că nivelul acestui lichid este minim.

Mecanicul auto ar trebui să aibă cunoștințe despre tipurile de ulei folosite în funcție de mașină, iar verificarea se poate face și după numărul de identificare al autovehiculului. 

Cauciucurile vor fi controlate

Chiar și anvelopele sunt verificate în momentul în care faci revizia mașinii din dotare. Cele all-season sunt preferate de mulți conducători auto pentru că nu mai este nevoie de înlocuirea lor la fiecare schimbare de anotimp. Însă cum uzura își face apariția la câțiva ani de la montarea acestora, recomandarea este aceea de a achiziționa cauciucurile necesare în funcție de anotimp. Pentru siguranța ta pe șosele, poți alege anvelope de iarnă, rezistente la temperature ridicate și la trasee greu accesibile. Pe Altex.ro găseșți asemenea produse, din care să alegi conform dimensiunilor oferite de producătorul mașinii.

Curelele motorului pot fi înlocuite

Un motor verificat periodic de către un specialist auto oferă siguranță pentru mașina ta. Curelele alternatorului, care încarcă bateria mașinii, se pot deteriora în timp, așa că, de fiecare dată când te duci la revizie, ai în vedere și acest aspect și discută cu mecanicul auto. Este mult mai bine să anticipezi o problemă decât să rezolvi altele care ar putea să iti dea bugetul peste cap. 

În concluzie, acestea sunt câteva dintre procedurile ce țin de revizia tehnică periodică a unei mașini. Dacă vrei ca autoturismul tău să aibă viață lungă și să nu se deterioreze rapid, ține cont de acest tip de verificare și notează-ți datele la care trebuie să te prezinți la atelierul auto.

Sursă foto: Pexels.com