Speli încălţămintea la maşina de spălat? Vezi care se pretează!

Nimic nu strică mai mult o ținută de vară decât o pereche de adidași albi pătaţi. Te-ai decis să-i speli la maşina de spălat? Vezi dacă pot fi curăţaţi în acest mod şi cum să nu-i deteriorezi!

image

Este o provocare să ai mereu încălţămintea fără pată. Unii pantofi pot fi curăţaţi şi la maşina de spălat, iar pentru alţii există alte metode eficiente.

Pantofii realizaţi din pânză, nailonul, bumbac sau poliester pot fi spălaţi la mașina de spălat. Sunt materiale durabile. Pentru un plus de siguranţă, verifică instrucțiunile de îngrijire, înainte de a începe curățarea.

Aşa nu se deteriorează încălţămintea după spălarea automată!

Dacă îţi faci griji ca pantofii să deterioreze mașina de spălat rufe, acest lucru nu se va întâmpla dacă îi aşezi într-o pungă din plasă sau într-o față de pernă şi dacă fixezi un ciclu mai blând.

Atenţie!

Pentru a preveni micșorarea sau deteriorarea încălţămintei care se poate pune la maşina de spălat, trebuie folosit un ciclu mai blând, eventual cel pentru haine delicate.

Ce tipuri de încălţăminte nu trebuie spălate la maşină?

Pe de altă parte, pantofii din piele, piele întoarsă, cauciuc sau vinil nu trebuie curăţaţi prin spălare automată. Pentru a le păstra aspectul din prima zi de purtare și pentru a preveni deteriorarea, aceste tipuri de pantofi n-ar trebui să fie niciodată puse la mașină de spălat. Cei din materiale delicate, precum mătasea, care au broderii, paiete, mărgele ar trebui curăţaţi la o curăţătorie pentru încălţăminte.

În privinţa încălţămintei de tip Converse, nici aceasta nu trebuie curăţată la maşina de spălat pentru că poate fi deteriorată, mai ales dacă este folosit un alt ciclu de spălare decât acela pentru haine delicate.

Vezi şi: Ce trebuie să pui în maşina de spălat, ca hainele să nu se mai decoloreze. Totul cu ingrediente accesibile şi ieftine!

Petele de pe adidași se pot îndepărta suficient de ușor. Începe prin a îndepărta șireturile, apoi murdăria, cu o perie moale. Diluează puțin detergent lichid de vase într-o cană de apă caldă. Cu ajutorul unei periuţe de dinţi veche sau a unei perii moi, periază întreaga suprafaţă a adidaşilor, inclusiv pe talpă și vârf. Cu acelaşi amestec poţi curăţa şi şireturile. La final, şterge-i cu o lavetă înmuiată în apă curată. Pune prosoape de hârtie în interior pentru a absorbi umezeala și pentru a le păstra forma în timp ce se usucă. Nu mai rămâne decât să-i aşezi la uscat, dar într-un loc ferit de soare direct sau departe de o sursă de căldură.

Pont

Petele de pe încălţămintea deschisă la culoare din pânză sau piele se îndepărtează mai uşor cu apă oxigenată sau bicarbonat de sodiu şi o perie moale.

Mini ghid de curăţare a încălţămintei la mașina ta de spălat

Înainte de a începe, verifică instrucțiunile de îngrijire și curățare a încălţămintei tale pentru a te asigura că poate fi pusă la mașina de spălat. Apoi, scoate șireturile și branțurile pe care le poţi curăţa cu detergent de rufe sau de vase, apă caldă şi o perie. Dacă au un miros greu de îndepărtat, presară bicarbonat de sodiu şi lasă-l să acţioneze peste noapte.

Vezi şi: Ce să nu speli niciodată la maşina de spălat rufe. Ţi-o poate defecta rapid

Dacă încălţămintea este foarte murdară, îndepărtează excesul manual, cu o perie şi scobitori pentru zonele înguste. Odată ce murdăria este îndepărtată, curăţă urmele de zgârieturi cu o lavetă sau o perie moale şi un detergent de vase. După limpezire cu o lavetă umedă, pune încălţămintea într-o pungă din plasă, apoi în maşina de spălat alături de câteva prosoape vechi pentru a echilibra încărcătura. Setează ciclul pe rufe delicate şi foloseşte detergent lichid.

FOTO: Shutterstock