Cum te pot ataca hackerii având doar numărul tău de telefon

În ziua de astăzi, hackerii îți pot invada viața privată, doar dacă au acces la telefonul tău mobil. Pentru a-ți proteja informațiile personale, trebuie să știi cum să stai departe de aceste atacuri periculoase. Iată câteva sfaturi în acest sens și descoperă o parte dintre lucrurile pe care acești infractori le pot face cu telefonul tău! 

image

Ca să te protejezi de posibile atacuri, este absolut necesar să te gândești de două ori înainte dacă este bine sau nu să îți faci public numărul de telefon personal. Infractorii pot face o mulțime de lucruri cu numărul tău, de aceea este important să îți protejezi datele personale. Preventiv, asigură-te că folosești parole puternice, că autentificarea în mai mulți pași este activată și, niciodată, nu da click pe link-uri suspecte! 

Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon 

O modalitate des utilizată de către infractori este contactarea furnizorului de telefonie mobilă. În acest mod, încearcă să îți fure identitatea și să se conecteze la e-mailul tău personal. Desigur, nu au parola, însă cu ajutorul telefonului mobil, o pot descoperi. Odată ce vor avea acces la e-mail, le va fi ușor să obțină accesul la oricare alt cont de-al tău, cum ar fi contul bancar.

O altă tactică este să fii sunat de pe un număr de telefon, similar cu numărul pe care îl apelezi cel mai des. Există aplicații și site-uri web care le permit infractorilor să introducă, pur și simplu, un număr de telefon și să efectueze apeluri similare cu apelurile inițiate de către serviciile bancare. În acest mod, vor încerca să te păcălească și să îți fure informații legate de cardul de credit. 

De asemenea, îți pot trimite mesaje text cu intenția de a-ți fura datele personale. În aceste texte, infractorii trimit link-uri și te îndeamnă să le accesezi. Aceste link-uri sunt periculoase, deoarece îți pot virusa telefonul sau, odată accesate, infractorii îți pot fura datele personale. 

Ce să faci dacă ești în vizorul infractorilor 

Dacă un infractor obține numărul tău de telefon sau dacă un lucru ți se pare suspect, trebuie să: 

  1. Contactează imediat furnizorul de telefonie mobilă. Dacă este necesar, cere să blocheze linia, astfel încât infractorii să nu se folosească de numărul tău;
  2. Dacă este cazul, anunță poliția că ți-ai pierdut telefonul sau că a fost furat;
  3. Contactează persoanele apropiate pentru a le avertiza că telefonul tău este în vizorul infractorilor;
  4. Actualizează-ți informațiile de contact de pe toate conturile relevante, (conturi bancare, rețele sociale, școală, serviciu etc.). 

Sursă foto: Shutterstock