Cine a inventat hamburgerul și de ce se numește astfel

Așa cum ne așteptăm, hamburgerul, unul dintre cele mai delicioase preparate din lume, are o istorie interesantă. Probabil crezi că americanii au inventat acest fel de mâncare delicios, însă hamburgerul are o poveste cu origini europene. 

image

Originea oricărui fel de mâncare este fascinantă, dar cu atât mai impresionantă este în cazul preparatelor emblematice, așa cum este hamburgerul. În DEX, hamburgerul este definit precum o chiftea plată prăjită care se servește într-o chiflă. Dar cine i-a dat acest nume unic? 

De unde provine numele acestui preparat delicios

Nu există o explicație clară de ce hamburgerul se numește astfel, dar se presupune că ar avea legătură cu originile sale nemțești. Pe măsură ce europenii au început să imigreze în masă, în Statele Unite, (în secolul al XVIII-lea), aceștia au adus cu ei mâncărurile lor preferate. Pe lista preparatelor s-au aflat inclusiv fripturi din orașul Hamburg, (Germania) și carnea de vită tocată cu ou, ceapă și condimente. 

Potrivit „Reader’s Digest‟, burgerul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a evoluat din fripturile din Hamburg. Acestea au fost numite inițial „hamburgs‟, iar după ce bucățile de carne au fost puse între două felii de pâine, au căpătat denumirea de „hamburgeri‟. 

De asemenea, ca și în cazul altor alimente populare, există oameni care își asumă meritul nu numai pentru acest cuvânt, ci și pentru idee. Unele surse susțin că termenul „hamburger‟ ar fi apărut pentru prima oară în anul 1873, în meniul unui restaurant din New York.  Alții susțin că frații Frank și Charles Menches au fost cei care au plasat pentru prima oară o bucată de vită între două felii de pâine, la un târg din New York. Alții că un magazin de sendvișnuri din New York ar fi comercializat pentru prima oară acest preparat.

Indiferent a cui a fost ideea, hamburgerul este un preparat care se află inclusiv în meniul celor mai cunoscute restaurante din lume. 

Sursă foto: Shutterstock