De ce n-am întâlnit extratereștri până acum? NASA ne răspunde!

Echipa care face parte din Laboratorul Propulsiei de la NASA a lansat o teorie despre motivul pentru care n-am dat noi, ca oameni, niciodată față în față cu extratereștri.

image

Într-o lucrare despre teoria „Marele Filtru”, cinci oameni de știință de la NASA susțin că alte civilizații e posibil să fie existat de-a lungul întregii istorii a Universului și că există un motiv întemeiat pentru care n-au luat niciodată contact cu noi. Care să fie acesta?

Ei bine, conform celor declarate de ei, civilizațiile extraterestre n-au reușit să ia niciodată contact cu oamenii pentru simplul motiv că au dispărut înainte să poată face acest lucru. S-au autodistrus, cu alte cuvinte!  

Teoria acestora atrage atenția asupra unui lucru esențial – e posibil ca și noi, oamenii, să fim în acest pericol, să ajungem să dispărem de pe suprafața Pământului din propriile noastre greșeli, să ne „filtrăm” singuri (de unde și numele Teoriei Filtrului). O șansă care se poate dovedi a ne fi salvatoare are de-a face cu ce învățăm de la alții, să depistăm ce au făcut ei eronat, astfel încât să nu repetăm greșelile lor.

„Teoretic, există dovezi ale vieții în abundență în galaxia noastră”, și-au început cei cinci oameni de știință lucrarea revelatoare. „Totuși, practic, nu avem niciunul dintre noi certitudinea că există ceva acolo, dincolo de planeta noastră. Unde-i restul lumii?”, se întreabă, pe bună dreptate, aceștia.

„Liniștea Universului dincolo de Pământ denotă limitările umane, dar și curiozitatea noastră constantă. Pe măsură ce continuăm să explorăm spațiul, devine tot mai plauzibil un dezastru existențial, acel Mare Filtru, care nu este altceva decât un fenomen care face să dispară civilizații înainte ca ele să reușească să se întâlnească reciproc. Astfel, ne putem explica liniștea cosmică!”, conchid cercetătorii. Și tot ei propus soluția: „Cheia ca umanitatea să supraviețuiască unui asemenea filtru universal e să... identificăm tendinețele noastre autodistructive și să le neutralizăm în avans”.

Teoria Marelui Filtru a fost făcută publică la sfârșitul anilor ’90, de către Robin Hanson, un economist de la Universitatea George Mason. În septembrie 1998, Hanson a scris: „Simplul fapt că Universul nostru pare mort sugerează că este extrem de greu ca semne de viață avansate, explozive și de durată să apară”. Când a spus „exploziv”, Hanson se referea la posibilitatea ca o civilizație să zboare prin spațiu și să colonizeze alte planete.

Coautorii studiului recent – printre care Jonathan Jiang, Philip Rosen, Kelly Lu, Kristen Fahy și Piotr Obacz – sunt de părere că orice provocări existențiale ar întâmpina viața pe Pământ, viața pe alte planete nu e nici ea garantată pentru nimeni.

Care pot fi pericolele la care se expune o civilizație?

De la asteroidul care poate lovi și nimici planeta pe care trăiește acea formă inteligentă de viață, la războaie nucleare, pandemii criminale, inteligență artificială scăpată de sub control și schimbările devastatoare ale climei. Nimic necunoscut nouă, pământenilor, nu credeți?

Foto - Shutterstock