De ce să te fereşti de prăjeli şi rântaş

1 72002 original jpg jpeg

Bucătăria românească este apreciată şi peste hotare, pentru că, în mare parte este alcătuită din ingrediente sănătoase. Însă tehnica preparării anumitor mâncăruri include şi câteva greşeli, care ne pot costa sănătatea. Este vorba despre prăjeli şi de rântaşuri.

Cu toţii ştim că un fel principal,şi nu numai,care conţine sos,trebuie preparat cu grăsime încinsă.

Sosul este,pe bună dreptate,o parte esenţială a mâncărurilor,pentru că îi dă savoare. O mâncare fără sos pare lipsită de gust,pentru că,de fapt,sosul prelungeşte şi intensifică senzaţia gustativă plăcută.

Ce sunt sosurile şi rântaşurile

Chiar dacă este responsabil pentru gustul apetisant,sosul trebuie preparat astfel încât să nu aibă un efect dezastruos asupra stomacului şi intestinelor.

Dar ce este,de fapt,sosul? Potrivit teoriei de specialitate,sosul este un lichid aromat gros,care conţine ca substanţă de bază grăsimea. Acestuia i se adaugă de obicei amidon sau muştar,ceapă,vin,gălbenuş de ou. Toate contribuie la gustul specific al sosului,în funcţie de preferinţe.

Rântaşurilor este tot un sos,preparat prin adăugarea la grăsimea încinsă a unei anumite cantităţi de făină,care este lăsată să se prăjească un anumit timp.

De ce sunt dăunătoare sănătăţii

Prăjirea făinei în grăsime produce însă o substanţă numită în ştiinţă acroleină care,deşi stimulează secreţia gastrică,irită mucoasa stomacului. Ştii cum recunoşti că stomacului nu-i place făina prăjită? În acel moment simţi o uşoară senzaţie înnecăcioasă şi că-ţi vin lacrimile.

Dacă substanţa ajunge să ne irite gâtul şi ochii,îţi dai seama cum irită stomacul? Ori în stomac acroleina rămâne mult mai mult timp şi dăunează mai tare sănătăţii.

Deci orice sos prăjit ar trebui evitat,mai ales de bolnavii de stomac,intestin,ficat şi vezică biliară.

Se digeră

Oamenii de ştiinţă au descoperit că făina şi ceapa prăjită,sub formă de rântaş,intră în contact cu acroleina şi devin foarte greu de digerat. Aşa că alimentele nesănătoase rămân în stomac multă vreme.

Sfat!Grăsimeafolosită la prăjeli nu trebuie încinsă,ci doar încălzită şi turnată apoi ca atare peste carnea fiartă sau făcută la cuptor.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg