Factori de risc și modalități de prevenție pentru cancerul oral și orofaringian

Cancerele oral și orofaringian sunt boli foarte grave, care afectează zonele gurii și gâtului. Ca orice alt tip de cancer, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a sănătății generale a unei persoane.

image

Deși cauzele exacte ale acestor tipuri de cancer nu sunt întotdeauna clare, cercetătorii au identificat mai mulți factori de risc.

Cunoașterea acestor circumstanțe și adoptarea unor măsuri preventive pot ajuta la reducerea semnificativă a riscurilor de a dezvolta cancer oral și orofaringian. Iată mai jos care sunt cei mai comuni factori de risc și ce metode de prevenție există pentru cele două tipuri de cancer care afectează zona gurii și a gâtului.

Consumul de tutun

Fumatul și consumul produselor din tutun fără fum sunt considerate un factor de risc principal pentru cancerele oral și orofaringian. Motivul este acela că substanțele chimice dăunătoare din tutun pot deteriora celulele din gură și gât, ducând la dezvoltarea tumorilor canceroase. Cancerul oral poate fi tratat cu succes dacă este depistat precoce. Dacă te întrebi cum se depisteaza cancerul oral sau orofaringian, trebuie să știi că un control periodic efectuat de un medic stomatolog și/sau un specialist ORL poate fi util în acest sens. Renunțarea la consumul de tutun, inclusiv țigarete, trabucuri, pipă și cel de mestecat, este de o importanță crucială în prevenirea acestor cancere.

Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este strâns asociat cu un risc crescut de cancer oral și orofaringian. Alcoolul, mai ales atunci când este combinat și cu fumatul, poate contribui la distrugerea celulelor din gură și gât. Limitarea consumului de alcool sau evitarea acestuia poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer.

Infecția cu papilomavirusul uman (HPV)

Anumite tulpini de papilomavirus uman (HPV), în principal HPV-16 și HPV-18, sunt asociate cu dezvoltarea cancerului orofaringian. Infecția cu HPV este transmisibilă sexual, iar contactele orale neprotejate cu un partener infectat poate crește riscul de cancer. Vaccinarea împotriva HPV este considerată de specialiști o măsură preventivă eficientă și este recomandată atât bărbaților, cât și femeilor. Vaccinarea este eficientă mai ales înainte de începerea activității sexuale.

Igiena orală deficitară

Neglijarea bunelor obiceiuri de igienă orală - cum ar fi periajul regulat, de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum două minute, completat de folosirea aței dentare pentru zonele mai puțin accesibile, precum și controalele periodice în scop profilactic - poate contribui la dezvoltarea cancerului oral. O igienă orală deficitară permite acumularea bacteriilor, ducând la inflamație cronică și modificări potențial canceroase ale țesuturilor din interiorul gurii. Menținerea unei bune igiene orale este crucială inclusiv pentru sănătatea generală și poate ajuta la reducerea riscului de cancer oral.

Candidoza bucală

Candidoza orală este o infecție fungică provocată de o proliferare excesivă a speciilor de Candida albicans, prezente în mod natural în gură. Deși candidoza în sine nu este direct legată de cancerele oral și orofaringian, aceasta poate contribui la creșterea riscului, din cauza inflamației cronice și a afectării sistemului imunitar. Astfel, persoanele cu sistem imunitar slăbit, de exemplu, cele infectate cu HIV sau care fac chimioterapie, sunt mai susceptibile în acest sens. Prevenirea candidozei bucale, respectiv tratamentul eficient al acesteia sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale și pentru reducerea potențialelor riscuri pentru dezvoltarea cancerului.

Alimentația dezechilibrată

O dietă din care lipsesc fructele și legumele și în care abundă alimentele procesate a fost asociată cu un risc crescut de cancer oral și orofaringian. Aceste tipuri de cancer sunt mai răspândite la persoanele cu carențe de anumiți nutrienți, cum ar fi vitaminele A, C și E. O dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, oferă nutrienți esențiali și antioxidanți care ajută la protejarea împotriva dezvoltării cancerului.

Expunerea la soare fără protecție

Expunerea excesivă, fără protecție la soare poate crește riscul de cancer la buze. Acestea sunt foarte vulnerabile la efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, care pot duce la dezvoltarea tumorilor canceroase. Folosirea balsamurilor de buze și a cremelor cu un factor de protecție solară (SPF) ridicat, purtarea pălăriilor și evitarea expunerii prelungite la soarele puternic pot ajuta la reducerea riscului de cancer.

Categorii de persoane mai vulnerabile la cancerul oral și orofaringian

Anumite categorii de persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta cele două tipuri de cancer. Printre acestea se numără:

  • bărbații, care par a fi mai predispuși la aceste forme de cancer decât femeile
  • oamenii cu pielea foarte deschisă
  • persoanele cu vârsta peste 45 de ani, deși aceste două tipuri de cancer se pot dezvolta oricând pe parcursul vieții
  • pacienții cu un sistem imunitar compromis.

Cancerele oral și orofaringian prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Evitarea factorilor de risc asociați poate reduce foarte mult probabilitatea de a dezvolta aceste boli. Este recomandată examinarea regulată a zonei orale pentru a depista orice anomalii sau modificări ale acesteia și solicitarea de asistență stomatologică sau din altă specialitate medicală, dacă este necesar.

Sursa foto: Freepik