O vizită la medicul ginecolog îţi poate salva viața!

În România, cancerul de col uterin încă reprezintă o problemă majoră de sănătate. Potrivit statisticilor, la nivel naţional, acest tip de neoplasm este cel de-al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei după cel de sân și colorectal, dar vizita anuală la ginecolog poate salva vieţi.

image

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin după cancerul mamar, colorectal și bronhopulmonar. De aceea, Royal Hospital a lansat o campanie numită „Vieți sănătoase, Femei puternice. Campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice!‟.

Cu ocazia lansării campaniei, medicul primar obstetrică-ginecologie Ioan Stoian, coordonator al secției de ginecologie al spitalului a declarat: „Depistat în stadii incipiente, cancerul se poate vindeca! Acum câțiva ani eram pe primul loc în Europa la frecvența cancerului de col uterin, dar și la numărul de decese din această cauză, tocmai pentru că femeile veneau la medic în ultimul stadiu al bolii. Lupt alături de pacientele mele și le sfătuiesc mereu să… prevină! Motiv pentru care, în ultima vreme, au venit tot mai des la consult. Astfel, având control regulat și testul PAP făcut la timp, evident că și în România a mai scăzut incidența cancerului de col uterin în stadii avansate. Ce este extraordinar, este că, atunci când previi, descoperi leziunile precanceroase, adică înainte de a apărea cancerul! Acest tip de neoplasm este singurul cancer genital, în afară de cel de piele, în care poți să descoperi leziunile înainte de se transforma în cancer‟.

Sfat

Pentru prevenirea cancerului de col uterin, este recomandat să mergi la un test Papanicolau la fiecare trei ani, după împlinirea vârstei de 21 de ani, apoi, după 30 de ani, este indicat să faci şi un test HPV. O altă variantă de prevenire este vaccinarea, care se poate face până la vârsta de 45 de ani.

A crescut incidența cancerului ovarian la fetele sub 18 ani

În ultimii zece ani, incidența în cazul cancerului ovarian, la fetele sub 18 ani, a crescut cu aproximativ zece procente. Statisticile arată o realitate dură: în fiecare zi, trei romance mor din cauza acestui tip de neoplasm. Care sunt factorii care au dus la această creștere? „Scăderea vârstei de apariție a cancerului ovarian depinde de doi factori. Primul este reprezentat, din păcate, de faptul că asistăm la dezvoltarea cancerelor la vârste tot mai tinere, iar al doilea pas este dat de metodele de depistare precoce care sunt mai bune, dar și de metodele de prevenție și de conștientizare în rândul tinerelor‟, a explicat medicul Ioan Stoian.

image

În 2023, cancerul genital nu mai este o condamnare

Practic, tratamentul cancerului se face după ghiduri terapeutice și prin colaborarea mai multor specialități. Comisia multidisciplinară, denumită Tumor Board, este cea care găsește conduita optimă adaptată fiecărui caz. În prezent, vorbim despre medicină personalizată şi terapii ţintite.

Vezi şi: Testul care poate salva viaţa femeilor. Tu când l-ai făcut ultima dată?

În ultimii ani, s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul cancerelor genitale. Medicina personalizată aduce abordări terapeutice care pot duce la vindecarea acestor tipuri de neoplasm. Terapia țintită este și trebuie să rămână prima opțiune a medicilor.

Te-ar mai putea interesa: Analize ginecologice explicate

„Pacientele au dreptul la vindecare sau la o calitate a vieții mai bună! La noi în spital, toate secvențetele terapeutice sunt realizate cu soluții inovatoare. Abordul chirurgical este efectuat laparoscopic, atunci când patalogia pacientei permite. Chimioterapia se realizează cu substanțe noi, care au efecte secundare mult mai reduse. Radioterapia este și ea țintită, adică doar pe zona tumorală. Luptăm împreună cu pacienta, însă, prevenția rămâne cheia!‟, a semnalat medicul Ioan Stoian.Recente

obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2150379391 jpg
ameteli jpg
freepik com jpg
shutterstock 181934495 jpg
Nelly Furtado jpg
Î i dore ti sa ara i mereu impecabil Iata Top 5 modalita i prin care te po i asigura ca vei arata mereu irepro abil  jpg
Siropul de tuse periculos pentru copii  Sursa foto shutterstock 65331178 jpg
50 de ani jpg
moda jpg
shutterstock 1184461372 jpg
Piele sanatoasa jpg
Picture13 png
gradinarit jpg