Complicaţiile care apar când aspirina este luată în exces
Aspirina este medicamentul care combate durerea şi care reduce riscul complicaţiilor, precum accidentul vascular cerebral şi atacul de cord. Aspirina poate fi administrată pentru a trata diferite probleme de sănătate, dar utilizarea trebuie să fie moderată, deoarece poate avea efecte adverse. Aşadar, doza este foarte importantă.
Medicamentele trebuie administrate întotdeauna conform recomandărilor medicului şi supradozajul sau utilizarea continuă a oricărui medicament poate duce la apariţia efectelor secundare severe, care pot provoca la rândul lor, diverse complicaţii.
Aspirina poate fi utilizată pe termen lung în doze mici pentru a preveni închegarea vaselor de sânge şi pentru diluarea sângelui după ce un pacient a suferit atac de cord sau accident vascular cerebral. Însă, iată care sunt efectele secundare ale aspirinei luată în exces.
Probleme gastrointestinale
Efectele secundare ale aspirinei asupra sistemului gastrointestinal includ durere abdominală sau disconfort, greaţă, vărsături şi leziuni la nivelul mucoasei stomacului.
Probleme renale
Oamenii care au luat aspirină în doze mari şi pe o perioadă mai lungă, au suferit de insuficienţă renală acută. Efectele secundare produse de medicament includ scăderea vitezei de filtrare glomerulară, scăderea volumului sangvin arterial, insuficienţă cardiacă, creşterea ureei de azot din sânge, hematurie şi insuficienţa renală completă.
Probleme metabolice
Deshidratarea şi hiperglicemia sunt două dintre efectele secundare ale aspirinei luată în exces.
Probleme hematologice
Efectele secundare ale aspirinei includ şi cele hemotologice, care pot provoca boli de sânge. Reacţiile adverse includ eozinofilia şi anemia aplastică.
Boli cardiovasculare
În timpul tratamentului cu aspirină, s-a constatat că există o retenţie a fluidului care stimulează insuficienţa cardiacă congestivă acută. În plus, poate fi provocată hipotensiunea.
Alte efecte secundare minore care apar în timpul administrării excesive de aspirină sunt:
- Ameţeli;
- Vertij;
- Anxietate;
- Criză de râs;
- Durere de stomac;
- Diaree;
- Gură uscată;
- Insomnie;
- Oboseală;
- Slăbiciune.