Soţiile cu parteneri fumători, risc dublu de cancer

1 62895 original jpg jpeg

Ştiai că fumatul are efecte secundare asupra vieţii de cuplu? Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru „activităţi plăcute în doi” sunt doar câteva din motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.

Atât timp cât ambii parteneri acceptă fumatul celuilalt,renunţarea la tutun nu intră în preocupările cuplului. Se întâmplă însă ca,într-o zi,fumatul să fie perceput ca un obstacol în relaţiile dintre cei doi.

Fie unul dintre parteneri vrea să renunţe iar celălalt nu a ajuns încă în faza de „acţiune”,fie partenerul nefumător şi înţelegător îşi schimbă percepţia şi îşi doreşte ca şi partenerul să nu mai fumeze. În plus,ambii parteneri fumători îşi pot propune  să elimine tutunul din viaţa lor. De-abia acum,cuplul se poate mobiliza pentru ca ţigările să devină trecut. De ce ar face asta? Iată câteva motive întemeiate!„Practic,într-o famile în care soţul fumează,soţia este expusă fumatului pasiv. Mai mult,simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creşte riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Pe scurt,sunt dovezi certe că soţii nefumători suferă şi fizic ca urmare a faptului că partenerul de viaţă fumează. Vestea bună este că toate certurile provocate de fumat pot deveni amintire”,a declarat Dr. Magdalena Ciobanu,Coordonator Program Naţional Stop Fumat.În anul 2011,  doar 30,6% dintre pacienţi au declarat că partenerul de viaţă fumează şi el. Printre motivele menţionate de pacienţi pentru a renunţa la fumat se numără şi influenţa partenerului:9,1% au indicat „presiunea” partenerului şi doar 5,4% dorinţa de a proteja partenerul.

În România,Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie stau în slujba celor care vor şi cred că pot renunţa la această boală deosebit de gravă-dependenţa de nicotină. Datele de contact ale medicului şi ale psihologului pot fi găsite pe site:www.stopfumat.eu şi la la Tel Verde:0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg