Aceste moduri de păstrare şi curăţare a fructelor de avocado îţi pun sănătatea în pericol!

Consumi des avocado feliat sau zdrobit? Atunci trebuie să ştii cum s­ă-l alegi cel mai bine, care este cea mai bună variantă de păstrare şi de curăţare.

3 avocado shutterstock 631678973 ok jpg jpeg

Nu eşti sigur cât de proaspăt este un avocado? Începe prin a-i cerceta coaja! Fructele mai puțin coapte sunt de un verde deschis, iar cele fructele mai închise sunt mai aproape de coacere. Un avocado care se simte prea ferm când îl strângi uşor mai trebuie lăsat o vreme până a fi gata de mâncat. Pe de altă parte, dacă este prea moale, nu mai poate fi mâncat.

Evită să-l mănânci şi în cazul în care observi mucegai, pete mari maronii sau negre, o textură striată sau dungi întunecate pe fructe. Sunt semne că este rânced și prea periculos pentru a fi consumat. Renunţă să separi o parte care pare bună la un  avocado care are aceste semne, mai ales dacă miroase a acru, pentru că te poţi îmbolnăvi.

Cum să depozitezi avocado pentru a prelungi valabilitatea?

O postare virală pe Facebook, distribuită de peste 200.000 de ori, un utilizator a arătat cum păstrează fructele de avocado scufundate în apă, în frigider, pentru a le menține proaspete timp de două săptămâni. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente nu recomandă această practică. Potrivit reprezenţilor acesteia, agenții patogeni umani reziduali, ca Listeria monocytogenes sau Salmonella, ar putea să se afle pe suprafața avocadoului şi să se înmulțească în timpul depozitării în apă.

Există câteva modalități simple prin care să păstrezi avocado pentru mai mult timp. Când nu este copt, poate fi ţinut pe blat. Când este pe cale să se coacă, trebuie pus în frigider, de preferat într-un recipient închis etanș, care încape în sertarul cu legume şi fructe. În acest fel, ai şanse mari să-i prelungeşti valabilitatea cu până la două săptămâni.

Vezi şi: Avocado, pasta minune pentru tenul tău. Această mască previne îmbătrânirea pielii

În situaţia în care îţi rămâne o jumătate de avocado în frigider, pune câteva picături de zeamă de lămâie pe partea tăiată înainte de a-l acoperi cu folie alimentară. Va rezista încă o zi sau două.

Spală fructul de avocado înainte de tăiere!

Oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că fructele de avocado au un risc mai mare de a duce la declanşarea unor boli de origine alimentară decât era bănuit. Adesea, sunt tratate precum o banană sau o portocală și nu sunt spălate. Potrivit Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente, avocado poate avea microorganisme periculoase.

Citeşte şi: Salată de pui cu avocado

S-au testat circa 1.600 de mostre, iar rezultatele au arătat că 0,74% dintre probe au fost pozitive pentru Salmonella, iar 0,24% dintre probele de miez de avocado și 17,73% din cele de coajă de avocado au ieşit pozitive pentru Listeria monocytogenes. De aceea, se recomandă regândirea modului în care avocado este pregătit. Spală fructul înainte de a-i îndepărta coaja, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de la cuțit pe fructe.

FOTO: Shutterstock