Remedii naturale şi eficiente pentru nas înfundat. Aşa scapi de congestia nazală!

1 raceala jpg jpeg

Congestia nazală reprezintă unul dintre cele mai neplăcute simptome ale răcelii sau ale gripei, însă poate fi tratată cu ajutorul tehnicilor naturiste. De la băuturi calde, până la inhalaţii cu abur, există o mulţime de lucruri pe care le poţi face acasă.

Principalul simptom al congestiei nazale este senzaţia de uscăciune a mocasei, la care se adaugă şi tulburări ale mirosului sau senzaţia de lipsă a aerului. Atunci te confrunţi cu congestie nazală şi ai nasul înfundat, primul instinct este să apelezi la spray-urile nazale din farmacie. Pe termen scurt, pot fi sunt utile, însă pe termen lung, ele dau dependenţă şi pot dăuna sistemului respirator. Din fericire, există alte modalităţi naturale, care îţi curăţă căile respiratorii mai eficient!

Foloseşte o compresă caldă

Compresa caldă contribuie la reducerea inflamaţiilor din sinusuri şi deblochează căile respiratorii. Tot ce ai de făcut este să iei o cârpă curată, să o scufunzi în apă caldă sau în ceai cald, dar nu fierbinte, şi să o pui în partea superioară a nasului şi pe frunte. Căldura va deschide nările, iar tu vei putea respira mai uşor. Asigură-te că nu vei lăsa compresa foarte mult, deoarece ea se va răci şi nu îşi va mai face efectul.

Tratament cu muşeţel, ceai verde şi supă de pui

Este posibil ca lichidele fierbinţi să nu te ajute să scapi mai repede de răceală, dar vor ameliora simptomele ei. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau băuturi calde, în loc de băuturi la temperatura camerei, se simt mai bine. De ajutor sunt ceaiurile cu muşeţel, tei, mentă, lămâie, ceaiul verde şi tradiţionala supă de pui. Efectul lor este important, iar tu te vei simţi mai bine.

Citeşte şi: Cum să faci diferenţa între simptomele de răceală şi gripă 

Inhalaţii cu usturoi şi uleiuri esenţiale

Usturoiul este cunoscut pentru proprietăţile sale antifungice şi antibacteriene. Dacă ai răcit, îl poţi adăuga în mâncare sau poţi fierbe apă, să îl adaugi în ea şi să faci inhalaţii. De asemenea, menta şi eucaliptul sunt 2 plante care conţin mentol, un decongestionant natural. Poţi pune uleiuri în apa fierbinte sau le poţi adăuga uscate, în ceaiul tău. Asigură-te că în timpul inhalaţiilor, uleiul de eucalipt nu va intra în contact cu pielea, deoarece poate provoca arsuri.

Umidificatorul îţi poate fi prieten

De obicei, în casele noastre, avem aer rece şi uscat, lucru care îi dăunează nasului înfundat. În acest caz, de ajutor este un umidificator. Îl poţi ţine pornit zi şi noapte, însă mai util este noaptea, în timp ce dormi, deoarece te ajută să te odihneşti şi să te simţi confortabil. Nu trebuie să îţi faci griji cu privire la efectele sale negative! Vei observa în timp scurt o îmbunătăţire considerabilă la respiraţia ta.

Mai multe alimente picante

Probabil ai observat că atunci când mănânci alimente picante, imediat începe să îţi curgă nasul. Deci, aceasta ar putea fi o soluţie pentru a-ţi debloca nasul pentru o perioadă scurtă de timp. Ceea ce poţi face, este să adaugi în mâncare condimente picante, inclusiv ardei roşu iute, usturoi, ghimbir şi turmeric. Pe lângă faptul că îţi deblochează nasul, aceste alimente te ajută să faci faţă răcelii în general.

Citeşte şi: Când ar trebui să îţi suni medicul în caz de răceală sau gripă şi cum o poţi evita? 

Încearcă să dormi pe o parte

Atunci când ai nasul înfundat, mucusul prins în sinusuri te împiedică să respiri corect. Prin urmare, pentru a scăpa de această problemă, este indicat să îţi ţii capul ridicat în timpul nopţii, adăugând o a doua pernă sub cap. De asemenea, este esenţial să încerci să dormi pe o parte, deoarece va ajuta la deblocarea nasului înfundat.

Sursă foto: Shutterstock