Ce influență are ciclul menstrual asupra creierului?

Ciclul menstrual al unei femei, respectiv fluxul hormonal, are influență asupra creierului său, spun cercetările. Află în rândurile următoare ce au aflat specialiștii! 

image

În timpul ciclului menstrual, o femeie poate experimenta schimbări fizice și emoționale - de la balonare, durere de sâni, stări de iritabilitate, nervozitate, schimbări ale poftelor alimentare, modificări ale pielii, iar lista poate continua. De asemenea, specialiștii au constatat că inclusiv structura creierului suferă modificări! 

Citește și: Schimbările uimitoare care se produc în organism în perioada menstruației 

Ce spun cercetările? 

Două studii au arătat cum este influențat creierul de fluxul hormonal din timpul ciclului menstrual. În cadrul primului studiu, publicat în luna octombrie în baza de date „bioRxiv‟,  cecetătorii au scanat creierele a mai multor femei cu ajutorul unor metode avansate de iamgistică pe parcursul a trei etape: ovulație, menstruație și faza luteală (post-ovulatorie). De asemenea, participantelor li s-a extras sânge.

În timpul celui de-al doilea studiu, apărut în „Nature Mental Health‟, particiantelor li s-au analizat șase faze ale ciclului menstrual, respectiv: menstruație, pre-ovulație, ovulație, post-ovulație, luteală mijlocie și premenstruală. Și acestor participante li s-a extras sânge în fiecare etapă! Cele două studii au analizat caracteristici diferite ale creierului - primul a scanat întregul creier, iar al doilea axat pe materia cenușie și pe volumul cortical.

Vezi și: Te confrunți cu dureri menstruale intense? Aceste cinci exerciții fizice le reduc!

În urma analizelor făcute, specialiștii ambelor studii au constatat că morfologia creierului se modifică pe parcursul ciclului menstrual în mod constant și concomitent cu nivelurile hormonale. Mai exact, potrivit „Washington Post‟, pot să apară modificări la nivelul sistemului limbic, un grup de structuri care guvernează emoțiile, memoria și comportamentul și să schimbe felul în care o femeie acționează, gândește și simte în mod obișnuit în viața de zi cu zi:

„Este ca și cum creierul tău ar fi într-un roller coaster la fiecare 28 de zile‟, a spus Erika Comasco, profesor la Universitatea Uppsala din Suedia. 

Sursă foto: Shutterstock