Femeile chiar își influențează reciproc ciclurile menstruale?

În lume există o credință conform căreia femeile care petrec mult timp împreună își influențeză reciproc ciclurile menstruale, prin urmare menstruația lor ar începe în aceeași zi a lunii. Ce spun studiile despre această teorie populară?

image

Ideea sincronizării menstruale a fost studiată pentru prima oară în anul 1971, de Martha McClintock, cercetător la Universitatea Harvard. Specialista a analizat 135 de tinere de colegiu, cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani, care locuiau în cămin. Participantele au fost grupate în mai multe categorii, respectiv: prietene apropiate, colege de cameră și tinere care nu interacționau, adică grupul de control.

Interesant este că, după șase luni de cercetare, Martha McClintock a constatat că tinerele care au interacționat cel mai mult unele cu celelalte și-au sincronizat într-adevăr ciclurile menstruale, în timp ce grupul de control nu. Cu toate acestea, cercetătoarea nu a ținut cont și de alți factori importanți, cum sunt momentele în care tinerele au ovulat, așa că unii specialiști au considerat că studiul este incomplet sau greșit. 

Citește și: Schimbările uimitoare care se produc în organism în perioada menstruației 

Mai târziu, în anii ’90, s-a studiat din nou teoria sincronizării menstruale. De pildă, în 1995, un grup de cercetători a analizat mai multe prietene apropiate și totodată vecine, iar rezultatele au arătat că acestea nu și-au sincronizat ciclurile menstruale.

Nici studiul din 2017, făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, nu a avut rezultate pozitive! Specialiștii au analizat 360 de perechi de femei, care se cunoșteau bine, și le-au urmărit perioadele lunare prin intermediul unei aplicații. Rezultatele au indicat că 273 dintre perechile analizate nu și-au sincronizat ciclurile menstruale. Totuși, de ce unele femei experimentează acest lucru? 

Teoria Marthei McClintock

Cercetătoarea Martha McClintock spunea că feromonii ar putea avea legătură cu acest fenomen. În teorie, feromonii sunt substanțe chimice naturale care sunt produse și eliberate de organismele vii pentru a influența comportamentul altor membri ai aceleiași specii. 

Vezi și: Ce spune despre sănătatea ta culoarea menstruației 

Totuși, nu există suficiente dovezi care să confirme această teorie, iar subiectul este încă controversat și greu de studiat îndeajuns de bine, deoarece durata ciclului menstrual variază de la persoană la persoană.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg