Femeile chiar își influențează reciproc ciclurile menstruale?

În lume există o credință conform căreia femeile care petrec mult timp împreună își influențeză reciproc ciclurile menstruale, prin urmare menstruația lor ar începe în aceeași zi a lunii. Ce spun studiile despre această teorie populară?

image

Ideea sincronizării menstruale a fost studiată pentru prima oară în anul 1971, de Martha McClintock, cercetător la Universitatea Harvard. Specialista a analizat 135 de tinere de colegiu, cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani, care locuiau în cămin. Participantele au fost grupate în mai multe categorii, respectiv: prietene apropiate, colege de cameră și tinere care nu interacționau, adică grupul de control.

Interesant este că, după șase luni de cercetare, Martha McClintock a constatat că tinerele care au interacționat cel mai mult unele cu celelalte și-au sincronizat într-adevăr ciclurile menstruale, în timp ce grupul de control nu. Cu toate acestea, cercetătoarea nu a ținut cont și de alți factori importanți, cum sunt momentele în care tinerele au ovulat, așa că unii specialiști au considerat că studiul este incomplet sau greșit. 

Citește și: Schimbările uimitoare care se produc în organism în perioada menstruației 

Mai târziu, în anii ’90, s-a studiat din nou teoria sincronizării menstruale. De pildă, în 1995, un grup de cercetători a analizat mai multe prietene apropiate și totodată vecine, iar rezultatele au arătat că acestea nu și-au sincronizat ciclurile menstruale.

Nici studiul din 2017, făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, nu a avut rezultate pozitive! Specialiștii au analizat 360 de perechi de femei, care se cunoșteau bine, și le-au urmărit perioadele lunare prin intermediul unei aplicații. Rezultatele au indicat că 273 dintre perechile analizate nu și-au sincronizat ciclurile menstruale. Totuși, de ce unele femei experimentează acest lucru? 

Teoria Marthei McClintock

Cercetătoarea Martha McClintock spunea că feromonii ar putea avea legătură cu acest fenomen. În teorie, feromonii sunt substanțe chimice naturale care sunt produse și eliberate de organismele vii pentru a influența comportamentul altor membri ai aceleiași specii. 

Vezi și: Ce spune despre sănătatea ta culoarea menstruației 

Totuși, nu există suficiente dovezi care să confirme această teorie, iar subiectul este încă controversat și greu de studiat îndeajuns de bine, deoarece durata ciclului menstrual variază de la persoană la persoană.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Serena Williams  sursa foto   Shutterstock jpg
Miley Cyrus  foto   Shutterstock jpg
1 jamie foxx shutterstock 1325983100 jpg jpeg
Nicole Kidman  foto   Shuttestock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
las vegas jpg
Jennifer Garner  sursa   Shutterstock jpg
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg
actrița Teri Hatcher  foto   Shutterstock jpg
Nostalgia Imaginarium 2024 Day2 Gicu (350) jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Patrick Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg