Ce să nu faci când ai buzele crăpate și ce balsam să nu folosești

Poate că sezonul rece s-a dus, dar vântul şi vremea schimbătoare îţi pot usca buzele în continuare. Poate părea o neplăcere trecătoare, dar în unele cazuri, crăparea lor poate fi incredibil de dureroasă.

image

Dacă ai buzele crăpate, chiar și mișcarea buzelor pentru a vorbi, a bea sau a mânca devine incomodă. Poate fi dificil să mănânci alimente sărate, picante sau citrice, de aceea ar trebui să le eviţi până la vindecare, după cum indică Thelist.com. Vezi ce altceva îţi poate afecta mai mult buzele crăpate!

Umezirea buzelor le poate usca excesiv

Buzele au tendința de a se crăpa repede, pentru că nu au glande uleioase, aşa cum se explică şi pe Healthline.com. Expunerea la vânt sau razele soarelui, la umiditatea redusă din interior provoacă uscarea rapidă a buzelor.

Când buzele devin uscate, un gest obișnuit este să le umezeşti, chiar dacă te ajută doar temporar. Totuşi, umezirea repetată a buzelor poate duce la uscarea acestora, mai ales dacă te afli în aer liber şi este rece şi bate vântul. Potrivit WebMD, atunci când îți umezeşti buzele, pe măsură ce saliva se evaporă, ia din umezeala pielii. Acest lucru are ca rezultat câteva secunde trecătoare de hidratare, urmate de deshidratare.

Alegerea unor balsamuri de buze nepotrivite

Asociația Academiei Americane de Dermatologie susţine folosirea unor balsamuri de buze calmante şi hrănitoare. Când le aplici, nu ar trebui să simţi că te ustură sau te ard. Unele au ingrediente care vindecă buzele crăpate cum ar fi uleiul din semințe de cânepă, untul de shea.

Te-ar mai putea interesa: Măşti exfoliante pentru buze uscate

Dacă ai buzele crăpate, evită balsamurile de buze care conțin camfor, eucalipt, parfum, mentol sau arome, cum ar fi scorțișoară, citrice, mentă sau mentă.

O altă modalitate de a trata buzele crăpate este să folosești ulei de cocos, aloe vera, castraveţi, ceai verde sau miere, care sunt hrănitoare şi antiinflamatoare, conform Medical News Today. Ai grijă să te hidratezi bine și să bei cât mai multă apă. Dacă ai un aer uscat în casă, poţi folosi un umidificator.

Vezi şi: Buze uscate remedii. 5 leacuri simple pentru un sărut de catifea

Extrapont

Renunţă la fumat sau fumează mai rar pentru a evita crăparea buzelor

FOTO: Shutterstock