Cea mai sănătoasă legumă gătită! Ar trebui să o consumi zilnic

1 83868 original jpg jpeg

Tomatele sau roşiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentaţia omului, care pot fi consumate în stare proaspătă sau că ingredient în diferite feluri de mâncare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, după cartofi.

Gustoase şi aproape indispensabile din bucătărie, roşiile aduc multe beneficii sănătăţii.

Roşia este apreciată datorită gustului ei dar şi avantajelor pe care le oferă sănătăţii. Deşi pot fi consumate tot timpul anului, datorită culturilor din seră, valoarea lor nutritivă este mai ridicată şi gustul este mai intens atunci când sunt cultivate în grădini, la soare, în lunile de vară (iunie până în septembrie).

De ce să consumi roşii zilnic

Nu mai puţin de 90% din conţinutul roşiei este apă biologică, uşor asimilabilă de către organismul uman, care alcătuieşte suportul ideal pentru administrarea colecţiei de vitamine, minerale, enzime şi alte substanţe active ale tomatelor.

Dintre vitaminele conţi­nute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos şi endocrin), vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui).

image

Apoi, roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv.

Roşiile conţin şi licopină, un pigment care dă culoarea specifică tomatelor şi care are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamină C, protejând eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun). Studiile au demonstrat că prin tratare termică roşia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35%.

Citeşte şi: Cura de roşii. 3 beneficii incontestabile

Pentru a beneficia de proprietăţile lor, se recomandă să se consume săptămânal 7 porţii de preparate derivate din roşii (o porţie = un pahar de suc de tomate de 250 ml sau 125 ml pentru alte feluri de mâncare). Roşiile sunt folosite mai ales în preparatele dietei meteraneene şi în bucătăria spaniolă.

Sursă: sfatulmedicului.rom, doctorulzilei.ro / Sursă foto: pixabay.com



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg