Cel mai nou condiment descoperit că îmbunătăţeşte memoria. Vezi ce alte mirodenii au acelaşi efect!

Dacă ești îngrijorat din cauză că uiţi detalii şi obiecte, aruncă o privire printre condimentele din bucătărie. Unele dintre mirodenii previn pierderea memoriei. Potrivit Jurnalului Internațional de Medicină Preventivă, există un număr tot mai mare de dovezi conform cărora condimentele pot opri tulburările neurodegenerative vinovate pentru îmbătrânire, cum ar fi Alzheimer.

image

Un studiu publicat recent în Nutrients a dezvăluit beneficiile cognitive surprinzătoare ale condimentului japonez, wasabi. Cunoscut pentru gustul picant, poate îmbunătăți memoria. Studiul a izolat un compus specific din wasabi cunoscut sub numele de izotiocianat 6-metilsulfinil hexil sau, pe scurt, 6-MSITC, o substanță chimică renumită pentru proprietățile antiinflamatoare și antimicrobiene.

Cercetătorii au efectuat un studiu controlat randomizat, de trei luni, pentru a evalua efectele suplimentelor de 6-MSITC asupra funcției creierului. Participanții, 72 de adulți japonezi sănătoși cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani, au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit suplimentul, iar celălalt un placebo.

La finalul studiului, s-a observat o îmbunătățire a memoriei în rândul celor care au primit suplimentul de wasabi. Participanții cărora li s-a administrat ingredientul activ au experimentat o creștere cu 10% a memoriei și o creștere cu 12% a memoriei episodice.

Cum poate wasabi să îmbunătăţească memoria?

Rezultatele studiului sugerează că substanţa din wasabi numită 6-MSITC îmbunătățește memoria prin reducerea inflamației de la nivelul creierului și prin accelerarea activității antioxidante.

Vezi şi: Află de ce e bine să consumi sushi şi wasabi!

Aceste îmbunătățiri sunt esențiale pentru protejarea celulelor creierului de efectele îmbătrânirii. De asemenea, au întărit conexiunile neuronale, un factor important în menținerea la distanță a afecțiunilor legate de demență. Reducerea inflamației și a stresului oxidativ din creier reprezintă cheia menținerii sănătății cognitive, în special în creierul îmbătrânit.

Ce alte mirodenii te ajută să ai o memorie mai bună?

Ghimbirul

Un agent antiinflamator, ghimbirul poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative și poate reduce stresul oxidativ care provoacă îmbătrânirea și afectarea celulelor creierului. Ghimbirul conține, de asemenea, agenți antiemetici naturali pentru a ajuta la combaterea stării de greaţă și vărsăturilor.

Scorţişoara

Şi acest condiment îmbunătățește memoria la adulții în vârstă și la persoanele prediabetice, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin către cortexul prefrontal. De asemenea, s-a demonstrat că previne boala Alzheimer și scade nivelul de colesterol rău, dar şi glicemia.

Te-ar mai putea interesa: Condimentele, de ajutor nu doar în bucătărie. 5 alte situaţii în care s-au dovedit utile

Nucşoara

Acest condiment aromat conține miristicină, care ajută la prevenirea formării plăcilor de beta-amiloid, observate în boala Alzheimer. De asemenea, conține eugenol, un compus considerat a fi cardioprotector.

FOTO: Pixabay