5 exerciţii prin care îţi îmbunătăţeşti memoria

Ştii că ai nevoie de exerciţii pentru a te menţine în formă din punct de vedere fizic, dar există exerciţii şi pentru o memorie mai bună. O mulţime de activităţi pe care le crezi inutile sau simpliste fac diferenţa între o minte ageră şi o memoria care îţi joacă feste uneori.

image

Exercițiile pentru creier sunt activități care te provoacă să gândeşti lucrurile altfel. Este vorba despre jocurile puzzle sau diverse sporturi. Pentru a fi cu adevărat eficiente, trebuie să te solicite să participi activ la ele. Activităţile pasive, cum ar fi vizionarea unui film la televizor, te stimulează numai vizual şi nu te implică din mai multe puncte de vedere. Pentru creier, varietatea este importantă. Cu cât faci mai multe lucruri şi-ţi pui la lucru creierul, cu atât este mai bine.

1. Practică un sport diferit

Exercițiilor fizice sunt utile nu doar pentru slăbit. Cercetările arată că sportul presupune să iei decizii rapide și să rezolvi diverse probleme. Trebuie să iei în calcul mai multe aspecte, cum ar fi locul în care se află coechipierul, dacă este nevoie să alergi mai repede sau ce joc strategic ar putea funcționa cel mai bine acum. În plus, îţi oferă ocazia de a socializa cu ceilalți, ceea ce ajută întregul creier să funcționeze mai bine.

2. Ai grijă să ai 30 de minute pe mişcare pe zi

Mişcarea crește fluxul de sânge către creier, reduce riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și diabet, cei trei factori de risc pentru dezvoltarea problemelor de memorie. Mai mult, un studiu recent a arătat că riscul de demenţă s-a redus cu 21% la participanţii care obişnuiau să facă mişcare o jumătate de oră pe zi. Au participat la studiu circa 1.300 de femei în vârstă de 65 de ani.

Te-ar mai putea interesa: TEST. Cum stai cu memoria?

O altă cercetare din 2022 a concluzionat că persoanele care, în mod regulat, mergeau pe jos, alergau, înotau, făceau ciclism, dans sau yoga au avut un risc cu 17% mai mic de a dezvolta demență.

3. Deprinde o limbă străină sau rezolvă probleme de matematică

Un studiu a constatat că persoanele în vârstă care şi-au făcut un obicei din a rezolva probleme de matematică sau din citit zilnic, aveau o viteză mai mare de procesare a informaţiilor. În plus, cunoașterea unei limbi stăine în plus te ajută nu doar să comunici mai bine cu ceilalţi sau îţi uşurează o călătorie într-o altă ţară, ci îşi menţine şi creierul sănătos. O analiză din anul 2020 a constatat că persoanele bilingve dezvoltă demență la o vârstă mai înaintată decât acelea care vorbesc o singură limbă.

4. Rezervă-ţi timp pentru jocuri de puzzle

Pare o activitate pentru copii, însă efectuarea unei varietăți de puzzle-uri implică diferite părți ale creierului tău. În general, jocurile cu numere, cuvintele încrucișate și puzzle-urile pot fi deosebit de utile. Sudoku este grozav pentru logică şi pentru activarea părţii frontale a creierului. Cuvintele încrucișate îţi sporesc abilitatea de a stoca mai multe cuvinte şi de a-ţi lărgi vocabularul.

Vezi şi: Pierderile de memorie. Cauze pentru care uităm şi ce putem face în acest sens

5. Învaţă să cânţi la un instrument muzical

Activitatea de a cânta la un instrument muzical implică atât auzul, cât şi memoria şi mişcarea mâinilor. Un studiu a constatat că persoanele de peste 60 de ani care au luat lecții de pian au obținut scoruri mai mari la testele de memorie episodică și atenție. Memoria episodică implică amintirea unor evenimente care s-au întâmplat în trecutul îndepărtat, dar şi apropiat.

FOTO: Pixabay



Recente

faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg