De ce să nu bei suc de portocale dimineața

Sucul de portocale este o băutură foarte des întâlnită la micul dejun, unde predomină și cafeaua sau smoothie-urile cu cacao. Chiar dacă pare o alegere bună pentru masa de dimineaţă, sucul acesta nu este atât de bun pe cât crezi şi poate crea probleme de sănătate, în special vârstnicilor.

image

Este cunoscut faptul că multe sucuri conţin aditivi și zaharuri care le transformă în băuturi nesănătoase, iar experții au avertizat că, dacă nu este făcut în casă, pe lângă faptul că are un preț ridicat, un suc este mai aproape de a fi nesănătos ca un desert. Conform El Periodico, nutriţioniştii recomandă consumul de fructe ca atare, nu sub formă de sucuri, pentru că au un conținut mai mare de fibre și sunt în general mai sănătoase decât sucurile.

Coaja şi miezul fructului aduc un plus de fibre

Principalul motiv pentru care experții susţin consumul fructelor întregi şi nu stoarse este acela că până şi coaja aduce un plus de fibre cu efect de reglare a tranzitului intestinal. Prin stoarcere, cea mai mare parte a fibrelor se pierde.

Te-ar mai putea interesa: Ce poţi face cu cojile de portocale? Un spray natural de împrospătare! Cum se prepară

Dacă la această pierdere se adaugă aditivii și zaharurile celor mai multe sucuri din comerţ, ceea ce bei la micul dejun este departe de a fi sănătos, întrucât crește riscul de boli cronice, obezitate, diabet de tip 2.

Atenţie la vârfurile glicemice!

Un articol din ziarul spaniol „La Vanguardia‟ subliniază motivele pentru care este mai bine să ocoleşti sucul de portocale dimineaţa. Este citat nutriţionistul Alba Coll, de la Fundația Alicia, care subliniază creşterea glicemiei produsă de sucul de portocale: „Vârfurile glicemice apar atunci când nivelul zahărului din sânge crește foarte repede într-o perioadă scurtă de timp‟.

Vezi şi: Combinaţii alimentare bizare şi delicioase!

De aceea, recomandă consumul fructului proaspăt și nu sucul la micul dejun: „Efectul consumului unui suc pe care l-am stors acasă în comparație cu consumul unei portocale are un impact total diferit asupra corpului nostru. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că un suc conține zahărul a două sau trei portocale. Mai mult, atunci când le stoarcem, le îndepărtăm fibrele, ceea ce este foarte important pentru a ajuta absorbția rapidă glucozei‟.

Alba Coll subliniază şi că, dacă sucul de portocale este băut rapid, glicemia creşte şi mai repede. Vârfurile glicemice repetate de-a lungul zilei sunt dăunătoare. Pe termen scurt dă schimbări de dispoziție, tulburări de somn, poftă de mâncare exagerată. Pe termen lung, pot duce la diabet, obezitate, boli cardiovasculare.

FOTO: Pixabay