De ce să nu bei suc de portocale dimineața

Sucul de portocale este o băutură foarte des întâlnită la micul dejun, unde predomină și cafeaua sau smoothie-urile cu cacao. Chiar dacă pare o alegere bună pentru masa de dimineaţă, sucul acesta nu este atât de bun pe cât crezi şi poate crea probleme de sănătate, în special vârstnicilor.

image

Este cunoscut faptul că multe sucuri conţin aditivi și zaharuri care le transformă în băuturi nesănătoase, iar experții au avertizat că, dacă nu este făcut în casă, pe lângă faptul că are un preț ridicat, un suc este mai aproape de a fi nesănătos ca un desert. Conform El Periodico, nutriţioniştii recomandă consumul de fructe ca atare, nu sub formă de sucuri, pentru că au un conținut mai mare de fibre și sunt în general mai sănătoase decât sucurile.

Coaja şi miezul fructului aduc un plus de fibre

Principalul motiv pentru care experții susţin consumul fructelor întregi şi nu stoarse este acela că până şi coaja aduce un plus de fibre cu efect de reglare a tranzitului intestinal. Prin stoarcere, cea mai mare parte a fibrelor se pierde.

Te-ar mai putea interesa: Ce poţi face cu cojile de portocale? Un spray natural de împrospătare! Cum se prepară

Dacă la această pierdere se adaugă aditivii și zaharurile celor mai multe sucuri din comerţ, ceea ce bei la micul dejun este departe de a fi sănătos, întrucât crește riscul de boli cronice, obezitate, diabet de tip 2.

Atenţie la vârfurile glicemice!

Un articol din ziarul spaniol „La Vanguardia‟ subliniază motivele pentru care este mai bine să ocoleşti sucul de portocale dimineaţa. Este citat nutriţionistul Alba Coll, de la Fundația Alicia, care subliniază creşterea glicemiei produsă de sucul de portocale: „Vârfurile glicemice apar atunci când nivelul zahărului din sânge crește foarte repede într-o perioadă scurtă de timp‟.

Vezi şi: Combinaţii alimentare bizare şi delicioase!

De aceea, recomandă consumul fructului proaspăt și nu sucul la micul dejun: „Efectul consumului unui suc pe care l-am stors acasă în comparație cu consumul unei portocale are un impact total diferit asupra corpului nostru. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că un suc conține zahărul a două sau trei portocale. Mai mult, atunci când le stoarcem, le îndepărtăm fibrele, ceea ce este foarte important pentru a ajuta absorbția rapidă glucozei‟.

Alba Coll subliniază şi că, dacă sucul de portocale este băut rapid, glicemia creşte şi mai repede. Vârfurile glicemice repetate de-a lungul zilei sunt dăunătoare. Pe termen scurt dă schimbări de dispoziție, tulburări de somn, poftă de mâncare exagerată. Pe termen lung, pot duce la diabet, obezitate, boli cardiovasculare.

FOTO: Pixabay



Recente

Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg
anne nygard 0deq4DZy7xw unsplash jpg
Dovleac cu creveti  Sursa foto shutterstock 1943160427 jpg