Reguli să faci o cafea mai bună la tine acasă

Starea ta de spirit se poate schimba în bine după o ceașcă de cafea bună. O poţi obţine cu uşurinţă şi acasă. Mai mult, vei economisi bani şi timp. Totul e să respecţi câteva reguli simple.

image

O cafea bună se poate obţine acasă în trei moduri: la ibric, la cafetieră sau cu ajutorul aşa-numitei prese fraceze. Cântărirea cafelei măcinate dă rezultate mai bune decât folosirea ceștilor sau a linguriţelor de măsurat. Un cântar digital de bucătărie este util. Ca regulă generală, se recomandă aproximativ 15 grame (1 lingură) de cafea măcinată la o ceaşcă de cafea.

Mai întâi, aduci apa rece la punctul de fierbere într-un ibric. Macini boabele de cafea până la o consistență similară cu pesmetul. Pui o lingură în presă. La aproximativ un minut după îndepărtarea apei de pe foc, o adaugi în presă, amesteci şi le laşi patru minute. După aceea, apeşi presa, separând zațul de cafea. Dacă nu intenționezi să bei cafeaua imediat, nu o lăsa în presa franceză, pentru că va deveni amăruie.

Treci pe cafea boabe

Cafeaua cea mai bună este cea folosită în primele zile după prăjire. În lipsa unei râşniţe, cumpără cafea proaspăt măcinată.

Depozitează întotdeauna boabele de cafea şi cafeaua măcinată într-un recipient închis ermetic. Borcanele din sticlă sau recipientele din ceramică cu garnituri de cauciuc sunt alegeri foarte bune. Nu este nevoie s-o păstrezi la frigider. Cafeaua prăjită este poroasă, deci absoarbe ușor umiditatea și mirosurile alimentelor din jur.

Vezi și: Cu lapte, neagră sau instant? Felul de cafea preferat spune multe despre personalitatea ta

Ia o cantitate de cafea proaspătă cât să ajungă aproximativ o săptămână și păstreaz-o la temperatura camerei.

Nu te zgârci cu cafeaua

Măsura standard pentru prepararea cafelei este de una-două linguri rase la o ceașcă. Trucuri ca folosirea unei cantităţii mai mici de cafea și apă mai fierbinte pentru a obţine mai multe cești şi a face economie afectează gustul. Aşa poţi obţine doar cafele amare.

Atenție la temperatura apei!

Apa prea fierbinte va extrage compuși amari din cafea. Temperatura adecvată a apei pentru preparare este de circa 90ºC. O obţii dacă laşi apa pe foc aproximativ 45 de secunde pentru a fierbe.

Citește și: Vrei să treci la cafea decofeinizată? Uite la ce riscuri te expui!

După ce ai preparat cafeaua, reîncălzirea sau fierberea din nou vor transforma chiar și cea mai bună cafea în una foarte neplăcută la gust.