Depresia de sărbători, mai frecventă decât ne așteptam. Cum o combatem?

Cea mai frumoasă perioadă din an este pentru unii... cel mai dificil de traversat. Dar nu imposibil. Din lupta cu anxietatea sau depresia se poate ieși învingător!

femeie tristă  foto   Shutterstock jpg

Sărbătorile pot fi o perioadă stresantă pentru mulți oameni, iar cei care au deja tulburări precum anxietatea sau depresia pot fi și mai afectați. Dar chiar și dacă ești o persoană în stare perfectă de sănătate, tot există riscul de a te confrunta cu depresia de sărbători. Mai ales dacă ai trecut de curând printr-o pierdere care te-a marcat, e important să nu te lupți singură cu durerea și tristețea și să vorbești sincer măcar cu o persoană în care ai încredere.

Ignoră presiunea socială!

În timpul sărbătorilor, există o așteptare socială de a fi fericit și de a petrece timpul cu cei dragi. Pentru unii oameni, această presiune poate deveni copleșitoare, mai ales dacă se simt singuri sau izolați. De aceea, este important să îți stabilești așteptări realiste și să nu îți compari viața cu imaginile ideale promovate pe rețelele de socializare. Toată lumea are probleme, însă unii preferă să nu le expună, asta e tot. Așadar, de sărbători, găsește moduri realiste și plăcute de a petrece timpul, fie cu familia ori cu prietenii sau chiar în singurătate, dacă simți că de asta ai nevoie anul acesta.

Acceptă amintirile dureroase

Sărbătorile îți pot aduce aminte de pierderi sau de alte evenimente dureroase din trecut, ceea ce îți poate intensifica sentimentele de tristețe. Prin urmare, e necesar să-ți acorzi permisiunea de a simți aceste emoții, nu de a le ignora, și de a le lăsa apoi în urmă, ca pe niște haine pe care le-ai purtat destul. Dacă nu reușești singură, ia în calcul să discuți de câteva ori cu un psihoterapeut, care să te ajute să-ți îndrepți atenția spre aspectele pozitive ale vieții.

Renunță la cheltuielile inutile

Cheltuielile suplimentare asociate cu cadourile, călătoriile și diversele evenimente de sărbători pot duce la stres financiar major, ceea ce poate contribui la anxietate și depresie. Recomandarea psihologilor este să îți stabilești un buget realist înainte de sărbători și să te gândești și la modalități creative și mai accesibile de a sărbători, fără a cheltui foarte mult. În fond, sărbătorile ar trebui să fie despre relaxare și conectare cu cei dragi, nu despre cât de mulți bani cheltuie fiecare și cât de mult se stresează în această perioadă a anului.

image

Nu sta singură – decât dacă asta îți dorești!

Persoanele care nu au familie sau care sunt departe de oamenii dragi din anumite motive (sunt plecați cu serviciul, de exemplu) pot să se confrunte cu depresia de sărbători. Dacă, din varii motive, nu ai cu cine să petreci sărbătorile, caută un eveniment comunitar la care să participi sau un eveniment special pentru persoane singure. S-ar putea să fii surprinsă plăcut de oamenii pe care îi vei cunoaște acolo și de căldura de care te vei simți înconjurată.

Dacă ai pierdut pe cineva de curând...

Evenimente dramatice precum decesul unei persoane dragi, un divorț sau pierderea neașteptată a locului de muncă vor contribui cu siguranță la sentimente de tristețe, descurajare și poate chiar vină în timpul sărbătorilor. Este normal să te simți rău și poate că tot ce vrei e să stai singură și să nu vorbești cu nimeni, însă e important să cauți sprijin pentru situația ta.

În aceste momente dificile, încearcă să vorbești sau să petreci timpul măcar cu o persoană de încredere, căreia să i te poți confesa liber sau, dacă simți că nu poți vorbi cu nimeni, caută un psiholog. În ultimii ani, a apărut și la noi inclusiv posibilitatea de a discuta cu un terapeut online, din confortul propriei case, așa că gândește-te dacă acest aspect poate fi în favoarea ta.

foto - Shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg