Totul pentru consultul ginecologic

1 83790 original jpg jpeg

Pentru multe femei consultul ginecologic este o rutină, în timp ce pentru altele este un chin numai gândul că ar trebui să meargă la ginecolog. Dar ce ar trebui să ştie orice femeie este că un simplu consult ginecologic le-ar putea salva viaţa şi aceasta pentru că sunt multe afecţiuni ce nu au simptome, dar care pot pune viata în pericol.

Pentru a afla care este vârsta de la care este indicat să faci testul Papanicolau, dar şi până la ce vârstă este recomandat să efectuezi acest test, care sunt principalele simptome pentru care trebuie să mergi negreşit la medicul ginecolog sau care sunt recomandările speciale de care ar fi bine să ţii cont atunci când mergi la control, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate.  

La fel cum mergi, cel puţin o dată pe an, la medicul de familie pentru un set de analize şi investigaţii de rutină sau rezolvarea unei probleme apărute, la fel este recomandat să fii preocupată şi de sănătatea aparatului reproducator. Tocmai de aceea, este important ca toate femeile să facă periodic testul Papanicolau împreună cu examenul pelvin.

Testul este recomandat a fi făcut de la vârsta de 21 de ani sau la trei ani după debutul activităţii sexuale. Recomandările medicilor sunt ca testul să fie efectuat şi de către femeile care au intrat la menopauză, până la 65 de ani, când medicul poate hotărî dacă mai este cazul sau nu să continui testarea anuală, luând în calcul ultimele teste (obligatoriu negative şi fără modificări).

Printre principalele simptome pentru care nu trebuie să mai amâni controlul ginecologic se numără:

•modificările importante ale secreţiei vaginale - sunt abundente, au miros supărător şi consistenţă grunjoasă, brânzoasă sau apoasă, sunt de culoare gri-albicioasă sau alb-verzuie, sunt însoţite de senzaţii de usturime, mâncărime sau chiar durere la urinare, uneori au firişoare de sânge (în afara perioadei de menstruaţie), dureri în abdomenul inferior;

•sângerări vaginale în afara perioadei de menstruaţie sau după un contact sexual;

•dureri neobişnuite în perioada menstruaţiei;

•sângerări după instalarea menopauzei;

•întârzierea repetate ale menstruaţiei.

Orice consultaţie are două componente: discuţia cu pacienta, urmată de examinare şi investigaţii suplimentare dacă este cazul. Tocmai de aceea, este important ca pacienta să ştie data ultimei menstruaţii, frecvenţa acestora, să aibă rezultatul altor analize ginecologice la care a fost supusă în ultimul an (dacă este cazul) etc. În timpul examinării se verifică mărimea şi forma uterului, structura acestuia, ovarele, colul uterin şi se vor preleva celule pentru efectuarea testului Papanicolau şi vor lua probe pentru examenul de secreţii.

Pentru a obţine cele mai bune infomaţii despre starea de sănătate a zonei vaginale, înainte cu 48 de ore de un consult ginecologic, pacientele ar fi bine să nu facă spălături vaginale, să nu folosească ovule, creme sau tampoane vaginale, să nu întreţină contacte sexuale.

Tot în cadrul consultului ginecologic, se pot efectua fie o ecografie abdominala, fie una intravaginală. Prima permite vizualizarea şi evaluarea uterului, ovarelor şi afecţiunilor acestora (existenţa ovarelor polichistice, ori a unui fibrom uterin), iar a doua poate depista unele afecţiuni ale organelor genitale cum sunt sângerările vaginale în afara perioadei de menstruaţie, aflarea cauzelor menstruaţiile neregulate, evaluarea chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, afecţiunilor endometrului, pentru a afla cauzele durerilor pelvine sau pentru a evalua gradul de infertilitate. Ecografia transvaginală are, de asemenea, un rol important în detectarea tipurilor de cancer ale organelor genitale – ovarian, de col uterin şi endometru.

image

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate