Laptele de vacă vs laptele vegetal, care este mai bun pentru sănătatea ta?

Te plimbi printre rafturile supermarketului și ajungi la secțiunea de băuturi lactate. Găsești de toate: lapte de ovăz, soia, migdale... Toate promit să fie o alternativă mai sănătoasă la laptele de vacă.

image

Sunt acestea cu adevărat mai bune pentru sănătatea ta? Un studiu recent efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga dezvăluie informații care te vor face să te gândești de două ori înainte să le adaugi în coș. 

Mai hrănitoare?

Băuturile vegetale, preparate din ingrediente precum ovăzul, soia, orezul sau migdalele, sunt cunoscute la nivel global ca alternative la laptele de vacă. Totuși, studiul arată că aceste băuturi sunt mult mai sărace în proteine și nutrienți esențiali comparativ cu laptele tradițional.

În cadrul cercetării, s-au analizat două tipuri de lapte UHT (procesat la temperaturi foarte ridicate) și zece tipuri de băuturi vegetale. Rezultatele au fost surprinzătoare: laptele obișnuit conținea 3,4 grame de proteine la litru, în timp ce opt dintre băuturile vegetale abia atingeau 1,1 grame. De asemenea, nivelurile de aminoacizi esențiali erau considerabil mai mici în cazul băuturilor vegetale.

Sunt băuturile vegetale ultraprocesate?

Procesul UHT, folosit pentru prelungirea duratei de viață a acestor băuturi, reduce semnificativ valoarea nutrienților esențiali. La temperaturi ridicate, proteinele și zaharurile din băuturile vegetale interacționează și pot forma substanțe dăunătoare, precum acrilamida. Deși aceasta este inofensivă în cantități mici, este clasificată drept compus „carcinogen” în concentrații mai mari.

Nu pot înlocui laptele de vacă

Specialiștii subliniază că, deși băuturile vegetale sunt o alegere sustenabilă, ele nu trebuie considerate substituenți direcți pentru laptele de vacă, fiind mult mai sărace în nutrienți. Marianne Nissen Lund, cercetătoare implicată în studiu, recomandă suplimentarea dietei cu proteine și alte alimente bogate în nutrienți esențiali, dacă alegi băuturi vegetale.

Beneficiile băuturilor vegetale

Chiar dacă au un conținut nutrițional mai redus, aceste băuturi sunt o alternativă excelentă pentru persoanele alergice la proteina din lapte sau intolerante la lactoză. În plus, impactul lor asupra mediului este considerabil mai mic. Laptele de vacă produce de până la trei ori mai multe emisii de carbon decât majoritatea băuturilor vegetale, iar laptele de migdale, de exemplu, necesită mult mai puțin teren pentru a fi produs.

Bine de știut!

Dacă ai alergii severe, fii precaută, pentru că unele băuturi vegetale pot conține alergeni, precum soia sau nucile. Citește cu atenție etichetele și verifică ingredientele înainte de a le consuma.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma