Metode simple și eficiente pentru ameliorarea simptomelor menopauzei

Menopauza, un subiect tabu uneori în societatea noastră, este un proces biologic natural, care marchează sfârșitul vieții reproductive pentru femei. În această perioadă, organismul suferă modificări hormonale semnificative, care pot afecta starea de sănătate generală și bunăstarea unei femei.

image

Anumite modificări legate de stilul de viață pot ajuta la atenuarea simptomelor menopauzei. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai importante și simple măsuri legate de stilul de viață, care pot promova bunăstarea fizică și psihică.

Micronutrienți

Se vorbește mult despre alimentația sănătoasă și echilibrată, iar anumite principii pot fi valabile toată viața. Totuși, la menopauză, este necesară gestionarea anumitor simptome specifice, de la bufeuri, tahicardie, greață și tulburări de somn la osteoporoză, dureri articulare, musculare și de cap, plus deteriorarea părului și a unghiilor. Alimentația poate să fie un instrument util în acest sens, pentru că anumiți micronutrienți, precum calciul și vitamina D, pot ajuta la atenuarea simptomelor.

Vitamina D

Aceasta este extrem de importantă pentru menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Pielea este organul care fabrică vitamina D prin expunerea la soare, dimineața și seara. Aportul de vitamina D poate fi completat din dietă, cu ciuperci proaspete, pește gras, ulei din ficat de cod, ouă, brânzeturi și ciocolată neagră, dar și cu suplimente alimentare. Vitamina D ajută la reducerea unor simptome ca bufeurile.

Calciul

Este esențial pentru menținerea oaselor sănătoase și pentru reducerea riscului de osteoporoză. Se recomandă o doză zilnică de minimum 1.200 de miligrame de calciu, din surse alimentare, de exemplu, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legumele cu frunze verzi și cerealele îmbogățite cu calciu și vitamina D, aceasta din urmă fiind esențială pentru absorbția calciului.

Vitamina K

Aceasta este esențială pentru sănătatea scheletului și a inimii și, în plus, acționează în sinergie cu vitamina D. Vitamina K se găsește în alimente fermentate, precum varza murată și chefirul, dar și în suplimente alimentare.

Acizii grași Omega 3

Aceștia sunt nutrienți vitali pentru menținerea sănătății cardiovasculare, a pielii, sistemului intestinal, oaselor și a funcțiilor creierului. O dietă bogată în pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, este o modalitate bună de a crește nivelul de Omega 3 din alimentație.

O bună hidratare

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea generală. La menopauză, o bună hidratare poate ajuta la atenuarea unor simptome precum bufeurile și uscăciunea pielii. Încearcă să consumi cel puțin opt pahare de apă pe zi și include în alimentație produse hidratante, precum pepenele, castraveții și țelina.

Exerciții fizice regulate

Acestea sunt esențiale pentru menținerea sănătății în general, inclusiv în timpul menopauzei. Exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea unor simptome precum creșterea în greutate, schimbările de dispoziție și nivelul redus de energie. Iată câteva exemple de activități fizice pe care le poți practica regulat:

●     Antrenamentul de forță - acesta poate ajuta la menținerea masei musculare și la prevenirea pierderii densității osoase care apare frecvent în timpul menopauzei. Două-trei ședințe pe săptămână pot fi extrem de utile.

●     Exerciții cardiovasculare - mersul pe jos, joggingul și ciclismul se numără printre activitățile care pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

●     Yoga - aceasta poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea flexibilității și echilibrului. Poți merge la un curs de yoga sau să exersezi acasă folosind resurse online.

Alte măsuri privind stilul de viață

Există câteva alte măsuri simple legate de stilul de viață, pe care femeile le pot lua în considerare pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei:

●     Gestionarea stresului - acesta poate exacerba simptome precum bufeurile și schimbările de dispoziție. Poți practica meditația sau exercițiile de respirație corectă și profundă.

●     Somnul de bună calitate - acesta este esențial pentru sănătatea generală, iar, în timpul menopauzei, poate ajuta la atenuarea simptomelor precum bufeurile și schimbările de dispoziție.

●     Renunțarea la fumat - acesta poate exacerba simptome precum bufeurile și crește riscul de boli de inimă și alte probleme de sănătate.

●     Limitarea consumului de alcool - acesta poate exacerba simptome precum bufeurile și crește riscul de cancer de sân.

Menopauza este însoțită frecvent de simptome fizice și emoționale neplăcute, inclusiv bufeuri, schimbări de dispoziție și creștere în greutate. Cu toate acestea, există o serie de măsuri simple legate de stilul de viață, care pot ajuta la gestionarea simptomelor și pot promova sănătatea generală și bunăstarea psihică.

Sursa foto: Pexels