Brânca-ursului și beneficiile „ginsengului românesc‟ plus cura care amână menopauza
Brânca-ursului, supranumită și „ginsengul românesc‟, nu este doar o plantă excelentă pentru cei care suferă tulburări ale sistemului reproducător, ci una cu proprietăți vindecătoare și pentru hipertensivi. Află cum s-o utilizezi cât mai bine!
Cunoscută şi sub denumirea de laba-ursului, brânca-ursului poate fi observată cu uşurinţă în zonele de deal şi de munte, în locuri luminoase şi umede. Se evideanţiază prin flori mici, albe, dispuse în bucheţele. Începe să înflorească din mijlocul verii şi de atunci i se pot recolta florile, tulpinile şi frunzele. După uscarea şi mărunţirea acestora se pot prepara infuzii, decocturi şi tincturi. Trebuie reţinut că nerespectarea dozelor zilnice sau prelungirea tratamentului poate să provoace reacţii alergice şi hipotensiune. Mai mult, pe perioada curei, e bine să nu faci băi de soare, pentru că planta creşte sensibilitatea la acţiunea radiaţiilor ultraviolete.
Maceratul susţine sistemul reproducător
Brânca-ursului normalizează activitatea secretorie a glandelor sexuale feminine şi masculine. De aceea este o plantă medicinală de ajutor în caz de sterilitate, frigiditate sau impotenţă întocmai ca ginsengul. Ai nevoie de două linguriţe de plantă pe care le laşi la macerat într-un pahar de apă, peste noapte. Dimineaţa, strecori maceratul. Planta rămasă o laşi un sfert de oră în 150 ml de apă clocotită. Filtrezi din nou şi combini cele două lichide obţinute. Este nevoie să bei trei căni pe zi, înainte de masă.
Tinctura stimulează libidoul
Din florile şi seminţele de brânca ursului, uscate şi măcinate, se poate face şi o tinctură pentru relaxarea musculaturii uterine şi stimularea libidoului care se bea cu o jumătate de oră înaintea actului sexual. Într-un borcan, se pune pulberea obţinută, peste care se toarnă alcool de 70° până la umplerea recipientului. Se lasă zece zile, agitându-se zilnic. La final, extractul trebuie strecurat şi păstrat într-un loc întunecos şi răcoros. Din el, se ia câte o linguriţă împreună cu un pahar de apă, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Pulberea domoleşte durerile menstruale
Pentru reglarea ciclului menstrual sau pentru revenirea lui, în cazul în care sângerările lunare întârzie să apară, se poate lua tinctură de brânca-ursului, câte 30 de picături cu puţină apă, de două ori pe zi, nu mai mult de o lună. Şi pulberea este utilă. În cazul întârzierii sângerărilor lunare cu mai mult de trei-patru luni, poate fi vorba despre o afecţiune numită amenoree şi, pe lângă un consult de specialitate, poate fi început un tratament naturist pe bază de pulbere de brânca-ursului. Macină flori, tulpini şi frunze de brânca-ursului. Pulberea obţinută o păstrezi maximum zece zile într-un recipient închis la culoare, într-un loc uscat şi răcoros. Trebuie să iei câte o linguriţă din ea, de trei ori pe zi. O menţii câteva minute sub limbă, apoi o înghiţi cu apă sau ceai.
Cura care frânează instalarea menopauzei
O cură cu extract de brânca-ursului ţi-ar fi de ajutor în caz că te confrunţi cu menopauza prematură. O recunoşti după menstrele neregulate, bufeurile frecvente şi libidoul redus. Instalarea menopauzei poate fi frânată cu ajutorul tincturii de brânca-ursului. În acest scop, este nevoie să ţii o cură de-a lungul a 30 de zile pe care o poţi relua după o pauză de zece zile. Creşterea treptată a dozei de extract de brânca-ursului sprijină organismul să se regleze din punct de vedere hormonal, fără exacerbarea simptomelor tipice menopauzei, ca senzaţia de căldură intensă şi nervozitatea. Astfel, în prima săptămână de tratament, vei lua 20 de picături, cu puţină apă, de trei ori pe zi. În fiecare dintre săptămânile următoare, creşti cantitatea cu zece picături, ajungându-se astfel la 50 de picături băute zilnic cu apă sau ceai.
Extractul scade tensiunea arterială
Brânca-ursului este un remediu cu efect afrodiziac, dar nu este contraindicat hipertensivilor, din contră. Extractul de brânca-ursului este chiar recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale. Pentru a fi eficient, trebuie să iei extractul de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, de-a lungul a 30 de zile. Se recomandă 50 de picături luate cu puţină apă sau câte o capsulă cu extract de trei ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de masă.
Decoctul alungă durerile reumatice
Brânca-ursului are proprietăţi excelente şi dacă este folosită extern. Compresele ori băile locale cu decoct de brânca-ursului te pot ajuta dacă ai de suferit din cauza durerilor reumatice, dar şi a celor renale sau de cap. Dacă găseşti planta sub formă de plicuri, sunt de ajuns două plicuri la două pahare de apă. Le fierbi împreună timp de cinci minute. Îmbibi o compresă în decoctul strecurat şi o aplici pe zonele dureroase.
Reţine!
Leacurile pe bază de brânca-ursului nu se recomandă gravidelor şi celor care suferă de boli ale prostatei, afecţiuni hepatice sau hipotensiune.
Pont
Extractul de brânca-ursului alungă stările de oboseală şi epuizare.