Vârsta primei menstruaţii îţi poate dezvălui cât vei trăi
Vârsta la care ai avut menstruația este posibil să-ţi fi afectat experiența de gimnaziu sau liceu, dar, te-ai gândit vreodată că este posibil să aibă un impact și asupra sănătății şi longevităţii tale.
Te numeri printre cele care au avut o menstruaţie târzie sau, din contră, ai fost printre primele fete din grupul tău de prieteni care „a devenit femeie‟? Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, femeile care au avut prima menstruație mai târziu în viață au mai multe șanse să trăiască mai mult.
În urma acestui studiu, s-a constatat că femeile care au avut prima menstruație la vârsta de 12 ani sau mai mult, au intrat în menopauză după vârsta de 50 de ani sau mai mult și au avut mai mult de 40 de ani de reproducere, ceea ce l-a crescut șansele de a trăi până la 90 de ani.
Vârstele primei menstruaţii şi a menopauzei influenţează longevitatea
Cercetătorii au analizat datele a 16.000 de femei în postmenopauză, după cum menţionează Yourtango.com. Astfel, au descoperit că atât vârsta primei menstruații, cât și vârsta menopauzei afectează sănătatea generală și longevitatea.
Te-ar mai putea interesa: Dureri menstruale intense? Aceste 5 exerciţii fizice le reduc!
Aşadar, apariția menstruației la vârsta de 12 ani și peste, precum și începerea menopauzei după 50 de ani, este asociată cu o viață mai lungă.
Risc mai mic de face diabet şi boli de inimă
O altă concluzie a cercetării a fost că femeile care au avut menstruația mai târziu au avut un risc mai mic să dezvolte diabet sau să-şi facă din fumat un obicei. Mai mult, unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la cercetare, Aladdin Shadyab, a subliniat: „Femeile care au avut prima menstruație la o vârstă mai înaintată au fost mai puțin susceptibile de a avea probleme de sănătate ca boala coronariană şi au avut o stare de sănătate excelentă în general, ceea ce ar putea fi o posibilă explicație pentru descoperirile noastre”.
Conform cercetărilor, factori precum fumatul pot afecta sistemul cardiovascular și ovarele, ceea ce poate duce la o menopauză precoce. Femeile cu o durată de viață de reproducere mai lungă, deci o menopauză târzie au un risc scăzut de boli de inimă.
FOTO: Shutterstock