Aditivul care te poate îmbolnăvi de cancer
Un aditiv care se găseşte în multe săpunuri lichide, precum şi în alte articole de uz casnic, ne poate îmbolnăvi de cancer, potrivit specialiştilor.
Triclosanul este un antimicrobian care se întâlneşte frecvent în săpunuri,şampoane şi paste de dinţi. În ciuda utilizării acestor produse pe scară largă,cercetătorii au identificat posibile consecinţe grave ale folosirii pe termen lung a acestora. Specialiştii spun că această substanţă cu caracter cancerigen poate provoca fibroză hepatică,ce favorizează apariţia cirozei,şi cancer.
În urma studiilor efectuate în Statele Unite ale Americii,s-au găsit urme de triclosan în 97% din probele de lapte matern de la femei care alăptează şi în urina a 75% din oamenii care au fost testaţi.
Citeşte şi:
5 lucruri pe care nu le ştii despre pasta de dinţi
Săpunurile antibacteriene ne afectează sănătatea
Mai mult,această substanţă se găseşte şi în săpunul antibacterian. Deşi rolul acestuia este de a proteja împotriva bolilor cauzate de bacterii,acest lucru nu are cum să se întâmple,din cauza triclosanului.
În urma cercetărilor efectuate de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA,împreună cu numeroase studii independente,s-a ajuns la concluzia că triclosanul,ingredientul activ din multe săpunuri antibacteriene şi geluri de mână,nu are niciun beneficiu asupra sănătăţii şi că aceste produse nu sunt mai bune faţă de săpunurile de modă veche.
Săpunurile antibacteriene ţintesc bacteriile,mai degrabă decât viruşii. Dar virusurile sunt cele care cauzează majoritatea bolilor,cum sunt răceala şi gripa. Cel mai eficient mod dovedit ştiinţific de a menţine bacteriile la distanţă este spălatul regulat pe mâini cu apă şi săpun obişnuit. Săpunurile antibacteriene pot provoca,de fapt,probleme de sănătate.
Triclosanul favorizează apariţia alergiilor
În plus,copii care sunt expuşi la triclosan,luni sau chiar ani,au un risc rescut de a dezvolta alergii,inclusiv alergii la arahide şi febra fânului,conform studiilor publicate în 2012 în Jurnalul de alergie şi Imunologie Clinică în 2012.