Cine a inventat cămaşa albă, simbolul eleganţei şi al formalităţii? Avantajele purtării ei

Accesibilă, uşor de purtat în diverse combinaţii, cămaşa albă este un element de bază în garderoba oricui. Chiar dacă este un articol care ar putea trece neobservat, imprimă eleganţă şi rafinament. Descoperă detalii despre cum a apărut, ce transformări a avut de-a lungul timpului şi care sunt avantajele purtării ei!

image

De nelipsit din dulapul oricui, cămașa albă este un element vestimentar atemporal, care nu se demodează şi potrivit în mai multe contexte şi alăturări, de la evenimente în familie şi interviuri de angajare, la cereemonii de absolvire. Începând din secolul al XVIII-lea, a rămas una dintre piesele vestimentare clasice şi elegante preferate de mulţi.

Istoria cămășii albe

Prima piesă vestimentară care se aseamănă cu moderna cămaşă albă a apărut în secolul al XVIII-lea când ultima regină a Franţei, Maria Antoaneta, a fost zugrăvită într-un portret, purtând o rochie cu volane a cărei parte superioară poate fi comparată cu o cămaşă sau bluză albă. Rochia pe care a purtat-o regina a fost făcută din bumbac. La acea vreme, bumbacul nu era considerat potrivit pentru o regină, deoarece era foarte ieftin și, de obicei, era țesătura preferată de țărani. Această alegere a dat un impuls masiv industriei bumbacului. Datorită reginei, a crescut dorinţa celor bogaţi de a purta la rândul lor haine din bumbac. Unii atribuie nașterea sclaviei aceastei alegeri vestimentare făcută de regină.

image

Cămaşa era considerată o lenjerie de corp care trebuia ținută ascunsă sub un sacou. De fapt, doar gulerul și manșetele erau vizibile, așa că, timp de mulți ani, (de-a lungul anilor 1800) au fost folosite elemente detașabile, care erau spălate mai uşor. Înainte de inventarea mașinilor de spălat, când o spălare în casă presupunea ore întregi de fierbere, frecare și amidonare, gulerele și manșete detașabile era apreciate. La începutul anilor 1900, gulerele de in aveau o varietate de stiluri și deveniseră simbolul clasei lucrătorilor la birou.

Simbol al bogăţiei

Influența cămășii albe poate fi urmărită încă din epoca victoriană. A fost văzută mereu ca un simbol al bogăției. Culoarea albă, pură a pânzei indică o clasă superioară. Acest lucru se datorează faptului că numai oamenii cu succes substanțial își puteau permite să-și spele frecvent cămășile și să mențină albe. Mai târziu, în anii ʹ30, scriitorul american Upton Sinclair a creat termenii de white-collar worker care făcea referire la funcţiile administrative, manageriale care presupuneau purtarea unor cămăşi albe la costumele de birou.

Diversitatea influenței cămășii albe poate fi urmărită prin multe exemple, cum ar fi cea purtată de angajații din admnistraţie şi afaceri din anii ʹ20 sau cămașa-rochie albă, emblematică, în stil Hugo Boss din anii ʹ80, care simboliza puterea. De la glamouroasa cămaşă hollywoodiană a actriţei Ava Gardner până la cea adusă pe coperta Vogue la împlinirea a 100 de ani în SUA, cămaşa albă are o lungă istorie.

Vezi şi: Povestea primei rochii albe de mireasă

Figuri influente, precum Kathrine Hepburn, Lauren Bacall au făcut ca banala cămaşă albă să revină atunci când au preferat să o poarte în filme și în viața lor reală. Generația ulterioară de designeri de modă a preferat această tendință a bluzei albe și a fost prezentată în mare măsură în colecțiile liderilor din industrie precum Calvin KLein și Coco Channel.

De ce să ai cel puţin o cămaşă albă în dulap?

Cum poate fi purtată în diverse ocazii, cămaşa albă n-ar trebui să lipsească din garderobă. Vedetele și politicienii o poartă deopotrivă în prezent. În plus, arată grozav în mai multe combinaţii. Vezi câteva dintre avantajele pe care ți le oferă o astfel de piesă vestimentară!

Se potriveşte oricui

Există anumite stiluri și culori despre care credem că nu ni se potrivesc. Ei bine, o bluză albă este o piesă vestimentară clasică. Se potrivește oamenilor de toate personalitățile și stilurile. Daca îţi place un look mai discret, atunci o cămaşă albă este perfectă pentru tine. Asorteaz-o cu o piesă statement şi vei ieşi în evidenţă rapid.

Te-ar mai putea interesa: Poartă alb şi după orele de muncă!

 Conferă un aspect îngrijit, elegant

Să presupunem că ești confuz cu privire la ceea ce ar trebui să porți la un eveniment sau la o petrecere. În acest caz, alegerea unei bluze albe este o opțiune bună, pentru că se potriveşte şi la ocazii. Atrage atenția asupra personalității tale. Este o alegere excelentă şi dacă va trebui să interacționezi cu mai mulţi oameni.

Se asortează bine cu toate culorile

O bluză albă poate fi purtată cu haine în orice culoare şi poți crea aproape orice combinație de culori pe care o dorești. Poţi merge pe clasicele negru şi alb sau roșu și alb. Dacă vrei să ai o apariţie mai îndrăzneaţă, poţi alege să alături o cămaşă albă unei alte piese vestimentare de culoare galbenă sau verde.

Evidenţiază accesoriile

Dacă ești iubești accesoriile și îţi place să te exprimi prin intermediul acestora, atunci o bluză albă poate acționa ca pânza perfectă care ți-ar permite să le expui mai bine. La o bluză albă poţi purta piese mari, îndrăznețe, cum ar fi un colier elaborat sau cercei colorați, iar acestea vor deveni mai pronunțate. O bluză albă îți permite să-ți arăți stilul prin accesorii mai mult decât oricare altă culoare.




Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg