Motivele surprinzătoare care duc la apariţia cancerului
Persoanele care sunt suspecte de cancer au încercat multe lucruri care să reducă riscul de a-l dezvolta. În urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia că eforturile au avut un impact mai scăzut decât s-a crezut iniţial.
Iată ce spune un nou studiu despre cauzele care duc la apariţia cancerului:
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins,a arătat că două treimi din totalul cazurilor de cancer la adulţi poate fi atribuit mutaţilor genetice aleatorii care stimulează creşterea tumorii. Cu alte cuvinte,cele mai multe cazuri de cancer sunt cauzate de mutaţiile genetice,potrivit autorilor studiului.Studiul a apărut deoarece aceştia au vrut să înţeleagă de ce anumite ţesuturi ale corpului,cum sunt cele ale intestinului subţire şi a pancreasului,au rate de risc mai crescut,decât altele. Astfel,au început să studieze numărul de diviziuni de celule stem,care se găsesc în peste 31 de tipuri de ţesuturi,comparând aceste cifre cu riscurile pe durata de viaţă a cencerului la aceleaşi ţesuturi în rândul tinerilor.Concluzia a fost că,cu cât numărul de diviziuni celulare ale ţesutului cresc,aceasta duce la cea mai mare rată de risc de cancer. ”Studiul a arătat că,în general,o modificare a numărului de diviziuni de celule stem într-un tip de ţesut este foarte corelat cu o schimbare a incidenţei cancerului în acelaşi ţesut”,a declarat investigatorul studiului Bert Vogelstein,profesor de Oncologie la Universitatea Johns Hopkins. Cele mai multe diviziuni celulare care se petrec,fac mai mare şansa în care apare şi o mutaţie aleatoare malignitată.Cercetătorii au identificat 22 de tipuri de cancer,cu rate de risc în mare măsură determinate de mutaţii aleatorii,altele,cum este cancerul de piele,precum şi cel cerebral şi gât,colorectal şi cel pulmonar,au fost legate de factorii de mediu,care pot fi cel puţin controlabili,în acest caz,reducerea expunerii la raze UV şi fumat.
Acestea au fost influenţate mai nou şi de factori ereditari,ceea ce înseamnă că analizele regulate pot ajuta să ştii dacă eşti în pericol de a dezvolta cancer.
„Un alt lucru este că mutaţiile nu sunt neapărat aleatoare la toată lumea”,spune David Katz,directorul de la Universitatea Yale. În schimb,ei pot apărea ca rezultat al unor factori ai stilului de viaţă. "Ratele de mutaţie sunt mai mari la cei expuşi la toxine şi mai mici, în cele expuse la condiţii de promovare a sănătăţii",spune Katz.
În concluzie,cancerul este o colecţie de boli cauzate de diferite grade de genetică,factorii de mediu,precum şi de mutaţii genetice aleatorii. Deoarece unele tipuri de cancer oferă o libertate mai mare,decât altele,pentru tine,pentru a reduce şansele de a dezvolta cancer,este să adopţi un stil de viaţă sănătos,o dietă scăzută în grăsimi şi bogată în fructe şi legume,cu activitate fizică zilnică,şi minimizarea expunerii la razele UV şi la ţigări.