Simptome emoţionale ale depresiei

1 79237 original jpg jpeg

Depresia este o tulburare psihică, provocată de un sentiment de întristare. Ea se poate extinde pe o perioadă de câteva zile, luni sau ani, afectând stilul de viaţă al unei persoane, devenind slabă din punct de vedere emoţional.

Depresia poate să apară oricând, motiv pentru care ar trebui să ştim mai multe despre ea, despre cum se manifestă şi cum poate fi ea prevenită. Aşadar, principalele simptome emoţionale ale depresiei sunt:

Izolarea socială

Principalul simptom al depresiei emoţionale este izolarea socială. Când te confrunţi cu depresie, ai tendinţa de a rămâne pe cont propriu şi de a evita să intri în conversaţii. Începi să îţi faci diferite scenarii cu ce ar putea spune cei din jur, lucru care nu este adevărat – totul ţi se pare. Încetul cu încetul începi să renunţi la activităţile zilnice, chiar şi la locul de muncă. Cel mai bun mod prin care reuşeşti să previi depresia este să ieşi cu prietenii săptămânal la o cafea sau un ceai, să te distrezi, să cunoşti oameni noi.

Stare de spirit depresivă

Obişnuieşti să fii tristă şi să ai o atitudine de om lipsit de chef. Te enervezi foarte repede. Furia, nervozitatea şi iritabilitatea sunt simptome primare ale depresiei emoţionale.

Sentimente de vinovăţie

Viaţa pare pentru tine un univers din care nu mai poţi scăpa, o povară. De fapt, eşti prinsă în capcana unor temeri care nu te lasă să vezi realitatea. Undeva, în subconştient, te simţi vinovată pentru ce ţi se întâmplă şi te consideri lipsită de valoare, plângi. Şi astfel, ajungi să suferi de depresie.

Sentimente de eşec

Pentru tine viaţa pare o călătorie plină de gropi. Întâmplările neplăcute te-au făcut să te simţi astfel, să îţi pierzi interesul faţă de lucrurile care înainte îţi făceau plăcere – locul de muncă, prietenii, relaţiile cu cei din jur sau alte lucruri personale.

Dacă aceste gânduri sau emoţii sunt prezente, atunci este mai bine să vorbeşti cu o persoană importantă pentru tine despre ele. Este important ca cei din jur să te scoată din această stare de depresie emoţională, deoarece efectele pot fi periculoase.