Ouăle sunt sănătoase, dar nu și dacă sunt gătite astfel! Cum să NU le prepari

Oul conține aproape toți nutrienții necesari corpului uman, însă pentru a beneficia de toate substanțele sale, este necesar să îl gătim corect. În caz contrar, metoda nepotrivită de gătire îi va distruge valoarea nutritivă. Iată cum NU este indicat să gătești ouă! 

image

Gustoase și versatile, ouăle sunt alimente care trebuie să facă parte din alimentația noastră, deoarece sunt și foarte sănătoase. Conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind considerate proteine complete și sunt o sursă excelentă de antioxidanți importanți pentru vedere, creier și sistem nervos, precum: colină, luteină și zeaxantină. În plus, au și vitaminele A, B12, D, E, K, calciu, fier și zinc. 

Totuși, metoda de gătire face diferența între un ou sănătos și unul cu o valoare nutritivă mai mică, deoarece temperatura ridicată poate să distrugă nutrienții.

Spre exemplu, fierberea este o metodă sănătoasă de preparare, însă nu și cea la temperaturi ridicate până când ouăle devin tari. Studiile spun că, odată expuse la căldură mare, ouăle încep să își piardă din valoarea nutritivă, în special din numărul antioxidanților. Potrivit Colegiului de Științe Alimentare, Agricole și de Mediu al Univeristății de Stat din Ohio, nici ouăle parțial gătite (cum sunt ouăle moi) nu sunt indicate, deoarece această metodă de gătire nu distruge bacteriile dăunătoare, precum Salmonella. Așadar, cel mai bine este să pui ouăle în apă clocotită, apoi să le lași să se gătească încet, la o temperatură de 71℃, până când gălbenușul ajunge la o textură medie, (aproximativ 7-9 minute). 

Citește și: Moduri simple, dietetice și rapide de a găti ouă când vrei să slăbești 

Prăjite

Oricât de gustoase sunt, ouăle își pierd din valoarea nutritivă odată ce sunt prăjte. Expunerea acestora la temperaturi ridicate duce la pierderea nutrienților sensibili la căldură, precum vitamina B12, colină și vitamina A, iar când prăjești ouăle în ulei sau unt, acestea absorb grăsimile acestora, ceea ce este nociv pentru inimă. mai mult, prăjirea promovează formarea compușilor nocivi. 

La cuptorul cu microunde 

Gătirea ouălor la cuptorul cu microunde este departe de a fi cea mai sănătoasă. În afara riscului de a exploda în cuptor și arsurilor asociate, gătirea ouălor la microunde favorizează pierderea nutrienților. Vestea bună este că este mai indicată decât prăjirea datorită capacității aparatului de a atinge temperaturi ridicate într-un timp scurt!   

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci ouă în fiecare zi?

Ouă umplute

Aperitive excelente pentru evenimente, ouăle umplute conțin maioneză și muștar, două ingrediente nesănătoase. Mai mult, prin fierberea ouălor tari, alimentele își pierd din vitamine și antioxidanți, așa că sunt la mare distanță de a fi preparate sănătoase! 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Ce alimente sunt ultraprocesate si cat de periculoase sunt  Sursa foto shutterstock 1425370253 jpg
masuta cafea jpg
Secretele unei fripturi perfecte (1) jpg
Cele mai comune greșeli în prepararea cafelei și cum sa le eviți jpg
Cadoul de Secret Santa pentru o colega de birou cum te incardezi intr un buget rezonabil jpg
Taietei cu legume  Sursa foto shutterstock 2300575485 jpg
shutterstock 670245910 jpg
Biscuiti cu alune  Sursa foto shutterstock 1666911769 jpg
namol  foto   Shutterstock jpg
pexels peterfazekas 1764089 jpg
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Salata de linte  Sursa foto shutterstock 2080651627 jpg
shutterstock 1312092965 jpg
shutterstock 2492769881 jpg
Fursecuri cu susan  Sursa foto shutterstock 1852921957 jpg
55bfd353 3536 4f24 97d1 719555bb9f9b jpg
Placinta ciobanului  Sursa foto shutterstock 261383545 jpg
Un aliment care pare saatos iti poate creste colesterolul  Sursa foto shutterstock 2287820521 jpg
clickpentrufemei ro parfum arabesc  jpg
Biscuiti fragezi  Sursa foto shutterstock 2074324606 jpg