Chec cu nucşoară. Desert aromat pentru activarea simţurilor
Rețetele de prăjituri cu mirodenii au un gust deosebit. Îţi prezentăm un astfel de desert, un chec cu amestec de condimente, scorțișoară, nucșoară, anason, ghimbir, care îi dau o savoare incredibilă.
Condimentele precum scorţişoara, nucşoara, anasonul sunt aromate şi dau un gust deosebit deserturilor. În plus, sunt prietenoase cu cei care au diabet zaharat, fiind folosite şi în indigestie, răceală, diareea, circulaţie proastă a sângelui şi tensiune mare din timpul menstruaţiei. Nucşoara are proprietăţi antibacteriene, este indicată persoanelor bolnave de Alzheimer şi celor care vor să-şi îmbunătăţească memoria. Acest condiment are capacitatea de a reduce flatulenţa şi creşte pofta de mâncare.
Şi anasonul dă o aromă deosebită oricărui desert şi are proprietăţi curative care nu ar trebui ignorate. Are efecte antiinflamatoare, antitusive, expectorante şi calmante. Dacă adaugi şi ghimbir la deserturile tale preferate te vei bucura de mai multe efecte benefice. Ghimbirul alină durerile de cap, ameliorează simptomele sindrodumului premenstrual, te scapă de balonare, stimulează imunitatea. Aşadar, ai toate motivele să alegi mai des preparatele dulci cu mirodenii, cum este şi acest chec!
Ingredinte pentru 12 porţii
250 g făină
100 ml lapte
1 plic drojdie uscată
200 g zahăr
50 g cacao
1 lingură miere
3 ouă
100 ml ulei
scorţişoară
½ linguriţă ghimbir măcinat
1 vârf de cuţit nucşoară
1 vârf de cuţit anason măcinat
unt, pentru uns forma
rahat turcesc, opţional
batoane de scorţişoară, pentru decor
Vezi şi: Reţetă delicioasă fără zahăr. Încearcă checul cu banane şi ciocolată
Mod de preparare
Combini două linguri de făină cu puţin lapte cald. Freci drojdia cu puţin zahăr, apoi o înglobezi în amestecul de făină. Le acoperi şi le laşi la loc cald, circa o jumătate de oră. La final, pui zahărul şi făina rămase cât să obţii un aluat moale.
Te-ar mai putea interesa: Cea mai simplă reţetă de chec este gata în mai puţin de o oră
Încorporezi ouăle, mierea, cacaoa, uleiul şi mirodeniile, după gust. Torni compoziţia într-o formă spiralată, unsă cu unt şi o dai la cuptor pentru o jumătate de oră. O scoţi din formă numai după răcire şi o ornezi cu scoţişoară.
FOTO: Shutterstock