Cum să faci farinata, tartă în stil italian, fără gluten
Trebuie să încerci această farinata! Este atât de simplu de făcut, plină de nutrienți și delicioasă. Este o opțiune excelentă pentru majoritatea, deoarece este fără gluten și poate fi personalizată cu orice arome care îţi plac.
Farinata este o pâine delicioasă în stil clătită. Este ușor de făcut și este azimă, deci fără agenți de fermentare sau drojdie. Se mai numește și socca, torta di ceci și cecina. Este o rețetă tradițională din Genova, în nord-vestul Italiei, în regiunea Liguria. O poți găsi și în Gibraltar, o insulă de pe coasta de sud a Spaniei, unde se numește calentita.
Ingredientul principal al farinatei este făina de năut. Se mai numește și făină de garbanzo. Este făcută din năut uscat care este măcinat pentru a face făina. Este o sursă bună de proteine, fier, folați, mangan și magneziu.
Ingrediente pentru 5 porţii
250 g făină de năut
100 ml ulei de măsline
1 ceapă roșie
100 g măsline
10 g sare
800 ml apă
Te-ar mai putea interesa: Quiche cu ton şi spanac, pentru un prânz savuros
Mod de preparare
Combini făina cu sarea, apoi torni apa caldă și omogenizezi. Acoperi vasul cu o folie alimentară și lași compoziția la fermentat peste noapte.
Citește și: Tartă cu sparanghel
A doua zi încingi cuptorul la 220 °C, combini compoziția cu uleiul de măsline și o pui într-o tavă tapetată.
Vezi și: Tartă gratinată
Așezi deasupra ceapa tăiată solzișori și măslinele, apoi dai tava la cuptor 15-20 de minute, până când se rumenește tarta pe deasupra.
FOTO: Shutterstock