Desert simplu şi de efect: tiramisu la pahar

Cine ar refuza o porţie de tiramisu? Dacă îl montezi la pahar, va fi şi mai uşor de servit, dar şi mai aspectuos. Vezi cum să procedezi!

image

Clasicul desert tiramisu își are originea în Treviso. În anul 1800, a fost creat de o „maitresse” inteligentă a unei case de plăceri din centrul orașului Treviso. Oferea acest desert afrodiziac clienților la sfârșitul serii pentru a-i revigora și a rezolva problemele pe care le-ar fi avut cu îndatoririle conjugale la întoarcerea la soții. În centrul orașului Treviso, un vechi han al epocii, restaurantul modern Le Beccherie a adăugat acest desert în meniul său. Pentru a susține această poveste legendară, ingredientele desertului clasic au un aport caloric crescut: ouă, zahăr, pişcoturi, mascarpone, cafea și cacao. Îţi propunem şi noi reţeta acestui desert pe care să-l montezi în pahare, uşor de servit!

Ingrediente pentru 10-12 porţii

50 g cacao

100 ml apă fierbinte

3 ouă

50 ml lapte

250 g zahăr

175 g făină

1 plic praf de copt

100 g unt

300 ml smântână pentru frişcă

250 g gem de merişoare

Pentru cremă:

250 g mascarpone

2 ouă

180 ml cafea

1 lingură lichior

80 g zahăr

Te-ar mai putea interesa: Rețetă de desert la pahar cu biscuiţi şi căpşuni. Ideal pentru o gustare energizantă și sănătoasă

Mod de preparare

Amesteci cacaua cu apă fierbinte, apoi cu ouăle, unul câte unul, laptele, zahărul, făina, praful de copt, untul moale şi omogenizezi.

Transferi amestecul într-o tavă dreptunghiulară, tapetată. O coci o jumătate de oră. După răcire, decupezi blatul cu un pahar.

Vezi şi: Răsfăţ energizant. Mousse de cafea

Pentru cremă, separi gălbenușurile de albușuri și le pui în boluri separate. Bați albușurile spumă tare. Înglobezi zahărul rămas în gălbenușuri, apoi brânza mascarpone şi spuma de albuşuri, amestecând cu grijă.

Separat, baţi smântâna pentru frişcă. Într-un pahar, aşezi o bucată de blat, un strat de cremă, un altul de gem şi finalizezi cu frişcă. Procedezi la fel cu restul de ingrediente, apoi dai la frigider paharele până la momentul servirii. Ornezi după imaginaţie.

FOTO: Shutterstock