Desert simplu şi de efect: tiramisu la pahar
Cine ar refuza o porţie de tiramisu? Dacă îl montezi la pahar, va fi şi mai uşor de servit, dar şi mai aspectuos. Vezi cum să procedezi!
Clasicul desert tiramisu își are originea în Treviso. În anul 1800, a fost creat de o „maitresse” inteligentă a unei case de plăceri din centrul orașului Treviso. Oferea acest desert afrodiziac clienților la sfârșitul serii pentru a-i revigora și a rezolva problemele pe care le-ar fi avut cu îndatoririle conjugale la întoarcerea la soții. În centrul orașului Treviso, un vechi han al epocii, restaurantul modern Le Beccherie a adăugat acest desert în meniul său. Pentru a susține această poveste legendară, ingredientele desertului clasic au un aport caloric crescut: ouă, zahăr, pişcoturi, mascarpone, cafea și cacao. Îţi propunem şi noi reţeta acestui desert pe care să-l montezi în pahare, uşor de servit!
Ingrediente pentru 10-12 porţii
50 g cacao
100 ml apă fierbinte
3 ouă
50 ml lapte
250 g zahăr
175 g făină
1 plic praf de copt
100 g unt
300 ml smântână pentru frişcă
250 g gem de merişoare
Pentru cremă:
250 g mascarpone
2 ouă
180 ml cafea
1 lingură lichior
80 g zahăr
Te-ar mai putea interesa: Rețetă de desert la pahar cu biscuiţi şi căpşuni. Ideal pentru o gustare energizantă și sănătoasă
Mod de preparare
Amesteci cacaua cu apă fierbinte, apoi cu ouăle, unul câte unul, laptele, zahărul, făina, praful de copt, untul moale şi omogenizezi.
Transferi amestecul într-o tavă dreptunghiulară, tapetată. O coci o jumătate de oră. După răcire, decupezi blatul cu un pahar.
Vezi şi: Răsfăţ energizant. Mousse de cafea
Pentru cremă, separi gălbenușurile de albușuri și le pui în boluri separate. Bați albușurile spumă tare. Înglobezi zahărul rămas în gălbenușuri, apoi brânza mascarpone şi spuma de albuşuri, amestecând cu grijă.
Separat, baţi smântâna pentru frişcă. Într-un pahar, aşezi o bucată de blat, un strat de cremă, un altul de gem şi finalizezi cu frişcă. Procedezi la fel cu restul de ingrediente, apoi dai la frigider paharele până la momentul servirii. Ornezi după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock