Desert uşor, de vară. Prăjitură cu gem de zmeură
Gemul de casă oferă o aromă deosebită deserturilor estivale. Îţi oferim o reţetă destul de simplu de realizat cu gem de zmeură, pandişpan şi frişcă!
Gemurile din fructele sezonului cald sunt o sursă bună de energie. Chiar dacă aduc un plus de fibre, vitamine (A, C), antioxidanţi, trebuie consumate cu măsură de cei care se luptă cu kilogramele în plus, din cauza aportului caloric mare, şi de diabetici, întrucât conţin mult zahăr şi cresc glicemia rapid.
Nu va lăsa pe nimeni indiferent gemul de zmeură. Delicateţea sa trezeşte imediat amintiri din copilărie. Pe lângă gustul unic pe care-l are, s-a dovedit că este sănătos. Cel mai cunoscut este efectul antipiretic al zmeurii preparate termic, care provoacă transpirație abundentă. Se datorează substanțelor din fruct care au calități similare cu aspirina, dar fără efectele sale secundare. Gemul influenţează şi digestia, deoarece conține fibre. De asemenea, are un efect laxativ blând și, prin urmare, este o recomandare bună pentru problemele intestinale. Cel mai delicios mod de a-l consuma este sub formă de deserturi precum cel care urmează mai jos.
Ingredientele de care ai nevoie
100 g unt
100 g zahăr
100 g făină
2 ouă
esenţă vanilie, după gust
150 g gem de zmeură
200 ml frişcă lichidă
300 g zmeură
1 plic gelatină tort-gelee roşu
frunze de mentă, pentru decor
Te-ar mai putea interesa: Choux-uri cu frişcă şi zmeură
Mod de preparare
Mixezi untul moale cu zahărul, faina cernută, ouăle şi esenţa de vanilie. Transferi compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, unsă cu unt, nivelezi şi o dai la copt pentru 30 de minute. După ce o scoţi din cuptor, o laşi câteva minute, apoi o poţi scoate din tavă. După ce se răcoreşte, tai blatul în trei.
Aşezi pe o tavă dreptunghiulară o primă foaie pe care o ungi cu gem de zmeură. Procedezi asemănător cu cea de-a doua foaie, apoi o acoperi cu ultima foaie. Baţi frişca şi o întinzi peste prăjitură în strat uniform. La final, prepari gelatina.
Vezi şi: 5 reţete fabuloase cu fructe: cireşe, vişine, zmeură, căpşuni
Zdrobeşti 200 g de zmeura, scurgi zeama şi pregăteşti gelatina tort-gelee conform instrucţiunilor, folosind zeama de la zmeură. Întinzi jeleul peste prăjitură şi dai totul la frigider peste noapte. La servire, o porţionezi şi decorezi cu zmeura rămasă şi frunze mentă proaspăte.
FOTO: Shutterstock