Delicatese de Crăciun din lumea întreagă

Cozonacii, checurile, nucile cu cremă, cremșnitul, prăjitura tăvălită și Albă ca Zăpada sunt numai câteva dintre deserturile care se prepară de Crăciun în România. Dar ce prăjituri de Crăciun fac străinii? Iată cinci dintre ele!

image

Panettone – Italia

Născută la Milano ca o pâine dulce făcută din resturi pe la 1470, panettone este astăzi reprezentanta de marcă a prăjiturilor de Crăciun din Italia, deși a câștigat treptat popularitate în întreaga lume, inclusiv în România. Deși rețetele sunt diverse, cofetarii italieni spun că, dacă vrei să faci un panettone autentic, trebuie ca acesta să conțină măcar 20% fructe confiate și 16% unt. Acest „cozonac italian‟ cu fructe, care arată ca o cupolă, se taie sub formă de pană și se servește alături de un vin dulce sau alte băuturi dulci și calde.

image

Bûche de Noël (Yule Log) – Franța și Canada

În Franța medievală, oamenii obișnuiau să pună pe foc în Ajunul Crăciunului un buștean dintr-un pom fructifer pentru a avea o recoltă bogată în anul următor. Tradiția bușteanului s-a respectat până pe la 1800 nu doar în Franța, ci și în partea franceză a Canadei, fiind înlocuită apoi cu un buștean decorativ pus pe masă. Mai târziu, bucata reală de lemn a inspirat această prăjitură care arată la fel (pandișpan cu cremă de vanilie, decorat cu ciocolată sub formă de scoarță de copac), care se face în prezent de Crăciun nu doar în Franța și Canada, ci și în Belgia și Elveția.

image

Makowiec – Polonia

O ruladă gustoasă asemănătoare cu un ștrudel, makowiec este una dintre prăjiturile care stârnesc amuzament de fiecare dată când apar în vreo discuție, deoarece, pe lângă făină, ouă, drojdie, miere, unt, stafide și nuci, conține și o mare cantitate de... semințe de mac. Totuși, cofetarii spun că nu trebuie să îți faci griji că vei pica vreun test antidrog dacă mănânci câteva felii din acest desert de origine poloneză, care se prepară și în alte țări din Europa Centrală și de Est, singurul lucru care ar putea să te înfrâneze cât de cât fiind numărul mare de calorii...

mâncare de sărbători jpg

Turrón – Spania și Portugalia

Te încântă gustul și textura halviței sau ai nostalgii din copilărie în legătură cu acest desert? Atunci următoarele rânduri despre turrón sunt pentru tine! Desert pe bază de miere, zahăr, albuș de ou și migdale, turrón este consumat în mod tradițional în Spania, Portugalia și unele țări din America Latină cu ocazia Crăciunului, dar poți găsi gata preparat și prin magazinele din România. Cea mai veche versiune a acestui tip de nuga datează din secolul al XVI-lea și se pare că a fost inspirată dintr-o rețetă din vechea Grecie. În prezent, se fac două feluri de turrón: moale (cu pastă de migdale) și ferm (cu migdale întregi).

image

Pavlova – Australia și Noua Zeelandă

Australienii și neozeelandezii încă n-au ajuns la un acord legat de care dintre popoare a inventat această prăjitură, având în vedere că legenda spune că a intrat în cărțile de bucate după ce turneul balerinei ruse Anna Pavlova a trecut prin ambele țări în 1926. Cercetările întreprinse mai recent sugerează că, de fapt, prăjitura era știută de cofetari cu mult înainte de turneul balerinei și provenea de la... americani! Oricare ar fi adevărul, ce este sigur e că dacă vrei să faci o Pavlova ca la carte trebuie să reții patru elemente de bază: bezea crocantă, bezea moale, frișcă și fructe.

image