Reţetă de post. Preparat indian cu năut şi lapte de cocos
În perioada de post, leguminoasele cum este şi năutul acoperă foarte bine necesarul de proteine. Îţi propunem să încerci un preparat indian rapid, cu năut!
Fie că ţii post, fie că ai un regim lipsit de proteine animale, n-ar trebui să-ţi lipsească din dietă leguminoasele, ca năutul, fasolea uscată, mazărea, lintea. Această reţetă conţine năut, o sursă bună de proteine vegetale, fier, fibre, vitamine, Din păcate, leguminoasele pot avea şi efecte neplăcute: balonare, flatulenţă. Modul de gătire te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme.
Motivul pentru care leguminoasele sunt mai greu tolerate este faptul că unii carbohidrați complecși pe care îi conţin leguminoasele nu pot fi digerați, deoarece ne lipsește enzima alfa-galactozidază care îi transformă în carbohidrați simpli. În timpul preparării, poţi adăuga puţin oţet sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Acidul acetic din oţet favorizează o asimilare mai bună a fierului din leguminoase, dar şi o mai bună digerare a acestora. Pe de altă parte, bicarbonatul ajută la accelerarea procesului de gătit, astfel încât se va scurta şi timpul de gătire. Ideal ar fi să pui bicarbonatul de sodiu în apă înainte de a adăuga leguminoasele.
Ingrediente pentru două porţii
450 g năut, la conservă
400 g roșii în suc propriu tocate
3 căței de usturoi
10 g condimente garam marsala
10 g pudră de curry
1 ceapă roșie
40 ml ulei de cocos
350 ml lapte de cocos
30 g făină
sare
piper
ceapă verde, opţional
Te-ar mai putea interesa: Mâncare libaneză de năut cu vinete
Mod de preparare
Încingi uleiul de cocos și călești ceapa tocată până devine sticloasă, apoi adaugi roșiile, dai focul la minim și lași la fiert zece minute. Pui şi năutul, usturoiul pisat, garam masala și pudra de curry.
Vezi și: Supă de legume
Omogenizezi, apoi torni laptele de cocos, adaugi făina, amesteci și mai lași la fiert alte 10-12 minute.
Condimentezi cu sare și piper, după gust și servești, dacă vrei, cu ceapă verde tocată.
FOTO: Shutterstock