Reţetă economică. Plăcintă cu carne și cartofi

O plăcintă clasică, simplă, cu carne și cartofi este un fel de mâncare reconfortant în sezonul rece, fără a fi exagerat de scump. Umplutura din carne de vită, cartofi și ceapă este înfăşurată într-un aluat fraged.

image

Umplutura plăcintei cu carne și cartofi este foarte ușor de făcut şi economică, pentru că nu necesită mai mult de jumătate de kilogram de carne de vită. Poţi folosi un aluat din comerţ, dar nu va fi la fel de savuros pentru unul preparat în casă.

Îţi oferim o rețetă ușoară pentru a-ţi face în casă propriul aluat de plăcintă. Este potrivit şi pentru rețete dulci, plăcinte cu mere sau cu creme. Doar trebuie să adaugi puțin zahăr în aluatul de plăcintă, dacă intenţionezi să faci un desert, ori să mai adaugi sare, pentru preparatele sărate.

Ingredientele necesare

Pentru aluat: 

200 g făină 

100 g unt 

1 praf de sare 

2 ouă 

10 ml oțet de mere 

20 ml apă rece 

Pentru umplutură:

1 cartof mare 

1 ceapă 

20 ml ulei 

500 g carne de vită, tocată 

200 ml supă clară de vită 

4 căței de usturoi 

20 g făină 

20 ml sos de soia 

1 ou 

Te-ar mai putea interesa: Plăcintă cu praz şi caşcaval, uşor de pregătit

Mod de preparare

Pentru aluat, combini untul rece, tăiat cubulețe cu făina până când capătă o consistență sfărâmicioasă. Torni apa, oțetul, adaugi un ou, sarea și frămânți până când obții un aluat care nu se mai ține de degete. Îi dai o formă rotundă, îl înfășori în folie alimentară și-l dai la rece 30 de minute. 

Fierbi cartoful, în coajă, în apă cu sare, până când furculița intră cu ușurință în el. Îl scurgi și-l lași la răcit.  

Vezi și: Plăcintă cu porumb

Cureți ceapa, o toci și o călești în ulei până devine sticloasă, pui carnea și o lași să fiarbă până scade. Adaugi apoi supa de vită, sosul de soia și cățeii de usturoi pisați. Acoperi și lași să fiarbă până scade compoziția și carnea s-a pătruns. O dai deoparte, o lași la răcit, apoi o amesteci cu un ou și făina.  

Împarți aluatul în două bucăți egale, din care întinzi foi. Așezi prima foaie într-o tavă rotundă, torni jumătate din compoziție, o nivelezi și așezi cartoful fiert, tăiat în prealabil în cubulețe. Pui restul de compoziție, o întinzi și așezi a doua foaie. Bați oul rămas și ungi plăcinta, apoi o dai la cuptor la 200 °C, 35-40 de minute, până se rumenește. 

FOTO: Shutterstock