Reţeta zilei: colțunași polonezi sau pierogi. Sunt irezistibili!

Unele dintre cele mai cunoscute preparate tipice din Varșovia, Polonia, și cu un motiv foarte întemeiat, aceste găluște umplute sunt delicioase. Încearcă să te oprești după o farfurie!

image

Fierberea, abordarea mai tradițională de preparare, are ca rezultat colţunaşi polonezi moi, delicaţi, iar prăjirea îi face mai crocanţi. Depinde de tine ce rezultat îţi doreşti să obţii.

În privinţa umpluturii, poţi alege orice îţi doreşti. Umplutura tradițională constă în cartofi și brânză. Cu toate acestea, cei mai aventuroși dintre voi s-ar putea bucura de varză murată, căpșuni sau chiar brânză dulce. Deși aceşti colţunaşi sunt asociaţi cu Polonia, probabil că au provenit din China și au apărut în Europa Evului Mediu. Numele original, „pierogi”, înseamnă găluște umplute.

Ingrediente pentru şase porţii

Pentru aluat: 

1 kg făină 

2 ouă 

110 g unt 

200 ml lapte 

1 praf de sare 

ulei, pentru prăjit 

Pentru umplutură: 

200 g cârnați 

100 g ciuperci 

1 ceapă 

20 ml ulei 

smântână 

pătrunjel 

Te-ar mai putea interesa: Aşa pregăteşti cele mai bune Paczki: gogoşi poloneze din aluat fraged şi gustos

Mod de preparare

Cerni făina și o amesteci cu untul rece până când capătă o consistență nisipoasă. Adaugi ouăle, sarea și torni laptele. Frămânți până obții un aluat care nu se ține de degete. Îl lași la odihnit un sfert de oră. 

Toci cârnații și ciupercile. Încingi uleiul într-o cratiță și călești ceapa tocată până devine sticloasă. Adaugi apoi ciupercile și le lași să se rumenească până scade apa lăsată, apoi adaugi cârnații și mai ții pe foc cinci minute. Dai deoparte și lași la răcorit. 

Împarți aluatul în jumătate și întinzi două foi. Decupezi cu gura unui castronel cercuri. Așezi la mijloc umplutura, apoi unești capetele, având grijă să le lipești cât mai bine. 

Vezi și: Empanadas cu carne. Reţeta argentiniană

Încingi uleiul în tigaie și rumenești colțunașii pe ambele părți. Îi scoți pe șervete de hârtie, pentru a se absorbi excesul de ulei. Îi servești calzi, cu smântână și pătrunjel tocat. 

FOTO: Shutterstock