Reţeta zilei: colțunași polonezi sau pierogi. Sunt irezistibili!

Unele dintre cele mai cunoscute preparate tipice din Varșovia, Polonia, și cu un motiv foarte întemeiat, aceste găluște umplute sunt delicioase. Încearcă să te oprești după o farfurie!

image

Fierberea, abordarea mai tradițională de preparare, are ca rezultat colţunaşi polonezi moi, delicaţi, iar prăjirea îi face mai crocanţi. Depinde de tine ce rezultat îţi doreşti să obţii.

În privinţa umpluturii, poţi alege orice îţi doreşti. Umplutura tradițională constă în cartofi și brânză. Cu toate acestea, cei mai aventuroși dintre voi s-ar putea bucura de varză murată, căpșuni sau chiar brânză dulce. Deși aceşti colţunaşi sunt asociaţi cu Polonia, probabil că au provenit din China și au apărut în Europa Evului Mediu. Numele original, „pierogi”, înseamnă găluște umplute.

Ingrediente pentru şase porţii

Pentru aluat: 

1 kg făină 

2 ouă 

110 g unt 

200 ml lapte 

1 praf de sare 

ulei, pentru prăjit 

Pentru umplutură: 

200 g cârnați 

100 g ciuperci 

1 ceapă 

20 ml ulei 

smântână 

pătrunjel 

Te-ar mai putea interesa: Aşa pregăteşti cele mai bune Paczki: gogoşi poloneze din aluat fraged şi gustos

Mod de preparare

Cerni făina și o amesteci cu untul rece până când capătă o consistență nisipoasă. Adaugi ouăle, sarea și torni laptele. Frămânți până obții un aluat care nu se ține de degete. Îl lași la odihnit un sfert de oră. 

Toci cârnații și ciupercile. Încingi uleiul într-o cratiță și călești ceapa tocată până devine sticloasă. Adaugi apoi ciupercile și le lași să se rumenească până scade apa lăsată, apoi adaugi cârnații și mai ții pe foc cinci minute. Dai deoparte și lași la răcorit. 

Împarți aluatul în jumătate și întinzi două foi. Decupezi cu gura unui castronel cercuri. Așezi la mijloc umplutura, apoi unești capetele, având grijă să le lipești cât mai bine. 

Vezi și: Empanadas cu carne. Reţeta argentiniană

Încingi uleiul în tigaie și rumenești colțunașii pe ambele părți. Îi scoți pe șervete de hârtie, pentru a se absorbi excesul de ulei. Îi servești calzi, cu smântână și pătrunjel tocat. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg