Ai mâncat vreodată pelmeni? Află originea lor, dar şi alte curiozităţi despre bucătăria rusească
În Rusia se spune că pelmeni ar fi mâncarea burlacilor. Motivul este simplu: se găsesc la orice colţ de stradă, mai ales sub formă congelată, iar atunci când ai frigiderul gol sau ţi-e lene să faci de mâncare, aceşti mici colţunaşi umpluţi cu carne îţi potolesc foamea. Află de unde provin, dar şi ce alte mâncăruri gustoase ne oferă bucătăria rusească.
De-a lungul timpului, bucătăria rusească a fost influenţată de condiţiile naturale şi asezarea geografică Lacurile, râurile şi mările bogate în peşte, pădurile intinse pe suprafeţe imense au contribuit la apariţia în cultura gastronomică rusească a multor preparate pe bază de peşte, vânat, ciuperci şi fructe de pădure.
Totuşi, bucătaria rusească nu se limitează doar la aceste alimente. Foarte multe reţete de supe, mâncăruri din peşte, carne şi dulciuri au fost inventate de-a lungul secolelor. Bucătăria rusească modernă nu se bazează doar pe produsele tradiţionale slave, ci se inspiră din multitudinea de preparate a celor peste 150 de naţionalităţi care locuiesc pe teritoriul Rusiei.
Bucătăria rusească, de la mic dejun la cină
La micul dejun se serveşte, de obicei, ceai cu prăjituri, checuri, blini (pancakes), dulceaţă. Cei care preferă la masa de dimineaţă ceva mai săţios aleg - kasha, care se fierbe din cereale cu lapte sau cu apă. Cele mai populare sunt pe bază de ovăz, hrişcă, orz, orez. Acest fel de mîncare însoţeşte poporul rus pe parcursul întregii vieţi: copiii mici sunt obişnuiţi să mănânce kasha cu lapte la micul dejun, maturii preferă kasha din hrişcă sau din fulgi de ovăz.
Varietatea de blini este foarte mare. Înafară de clătitele tradiţionale, mai există cele din brânză (sirnichi), dovlecei sau cartofi (draniki). În ultima săptămână, înainte de Postul Paştelui, ruşii sărbătoresc Maslenitsa (Săptămâna clătitelor), o sărbătoare religioasă şi populară. Maslenitsa are o dublă origine: păgână şi creştină. În mitologia slavă este un festival al soarelui, prin care se sărbătoreşte sfârşitul iminent al iernii. Conform tradiţiei, fiecare familie găteşte multe feluri de clătite, forma lor rotundă şi culoarea aurie simbolizând soarele.
La prânz, în familiile ruşilor, nu se trece peste felul întai- supele. Varietatea lor în gastronomia rusească este uimitoare. Cele mai solicitate sunt: uha (supa de peşte), borshy (ciorba cu varză sau cu/şi sfeclă roşie), gribovnitsa (supa de ciuperci), shi (ciorba acrişoară), okroska (supa rece cu legume) sau solyanka (supa cu carne, peşte sau cu ciuperci, cu castraveţi muraţi şi măsline).
Solyanka este renumită pentru efectul său de antimahmureală şi este cea mai gătită mâncare de după Revelion. Pentru felul doi se pot servi sosuri cu carne şi cu diverse garnituri: cartofi piure sau nature, kasha din hrişcă sau paste. Sunt apreciate foarte mult fripturile din carne de pasăre.
Pentru cină nu sunt rezervate alimente speciale. Unii preferă o masă mai uşoară, alcatuită din salate, alţii aleg fripturile. Însa, multe familii îşi incheie ziua la fel cum au început-o, cu o ceaşcă de ceai, plăcinte (cu cartofi, brânză sau carne), tarte dulci aromate, checuri, blini sau piraghi (un fel de gogoşi din aluat dospit cu umpluturi dulci sau sărate).
Pelmeni, cel mai popular fel de mâncare în Rusia
Printre mâncărurile adoptate de la alte popoare se află: pilaful (plov) - originar din Orientul Apropiat, pelmeni (colţunaşi cu carne) - reţetă originară din China (“jiǎozi”), care s-a răspândit pe larg în Rusia şi Asia Mijlocie. Aceştia din urmă se servesc cu smântână sau cu sos din oţet şi puţin piper. Se presupune că acest fel de mâncare a fost adoptat de ruşi în sec. al XV-lea, de locuitorii din Ural şi Siberia, iar treptat s-a răspândit în celelalte regiuni. Denumirea rusească ,,pelmeni" provine din limba poporului komi, mai exact de la cuvântul ,,pelneani" (,,pel"-ureche, "neani"- pâine/aluat). Aşadar, etimologia este strâng legată de forma lor.
Fiind uşor de preparat şi cu posibilitatea de a fi păstrat sub formă congelată mai mult timp, locuitorii din părţilor nordice ale Rusiei l-au îndrăgit foarte mult. Treptat, pentru pelmeni s-au inventat diverse forme şi umpluturi. Cele clasice au formă sferică cu o scurtă margine şi sunt umplute cu carne tocată de porc condimentată.
Mai citeşte: Cum prepari cei mai buni pelmeni
Mâncăruri pe care ruşii le adoră
Peştele este printre preparatele de bază în bucătăria rusească, de aceea nu poate lipsi de la masa de prânz. Este gătit în multe feluri: marinat, prăjit în sos de roşii, copt la grătar, afumat. La masa festivă rusească vei găsi întotdeauna tartine cu somon, cu icre roşii sau peşte umplut. Printre mâncărurile făcute la grătar, cel mai apreciate de ruşi sunt frigăruile din carne de porc- sashlik.
Printre cele mai celebre prăjituri ruseşti este “kurnik”, din carne de pui şi legume. Odinioara era prăjitura tradiţională care se servea la nunţi, iar acum face parte din meniul zilei.
Băuturile tradiţionale sunt: kiseli, compot (bauturi din fructe), mied (o băutură din miere) si kvas. Vodka (băutură alcoolica) a fost adusă, pentru prima data în Rusia, în secolul XV, dar în scurt timp a fost interzisă. Ea apare, din nou, pe timpul ţarului Ivan Groznii, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Sursa foto: Shutterstock